گزارش نشست‌های پنجمین روز هفته فیلم مستند

روز گذشته در پنجمین روز از برگزاری هفته فیلم مستند، سیزده اثر در خانه سینما به نمایش گذاشته شد.
به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در بخش نخست دیدار با سازندگان آثار، علاء محسنی، كارگردان فیلم مستند شهر من پیتزا و محسن خان‌جهانی، كارگردان فیلم ارتفاع 437 حاضر بودند و به پرسش‌های مطرح شده پاسخ گفتند.
در ابتدای این بخش علاء محسنی درباره روند تولید فیلم خود گفت: طرح اولیه‌ای كه من نوشته بودم حدود یك‌سال برای جلب سرمایه دولتی در جریان بود و البته در كشوی میزهای مختلف خاك می‌خورد. تا این‌كه مازیار بهاری ابراز علاقه كرد تهیه‌كنندگی فیلم را برعهده بگیرد. با چنین تصمیمی، فیلم عملاً وارد پیش‌تولید شد.
محسنی با اشاره به دشواری‌های پیش‌بینی‌نشده‌ای كه هنگام تصویربرداری با آن‌ها روبه‌رو شده افزود: هنگام ساخت این فیلم، اتحادیه اغذیه‌فروش‌ها و خود صاحبان پیتزافروشی‌ها كم‌ترین میزان همكاری را با گروه سازنده این فیلم داشتند. و من مجبور بودم با نشان دادن كارت‌شناسایی و توضیح درباره كاری كه می‌خواهم انجام بدهم ساعت‌ها زمان بگذارم تا بتوانم از پیتزاها و البته آدم‌هایی كه آن‌ها را می‌خوردند تصویربرداری كنم.
محسنی همچنین ضمن توضیح درباره مواجهه خود با برخی منابع خارجی كه در آنها به پخت اولین پیتزا توسط سربازان هخامنشی اشاره شده، درباره فضای كلی اثر خود گفت: شاید این فیلم را بتوان واكنشی نسبت به سنگینی عناوینی نظیر معناگرایی یا ماورایی دانست؛ عنوان‌هایی كه امروزه به‌وفور در سینما به كار می‌رود اما من علاقه‌ای نداشتم به سوی آن‌ها حركت كنم.
محسن خان‌جهانی كه با مستند ارتفاع 437 در این نشست حضور داشت درباره شكل‌گیری ایده ساخت فیلمی درباره بنای برج میلاد گفت: ابتدا هیچ سوژه خاصی در ذهن نداشتم و فقط می‌خواستم اولین نفری باشم كه بالای این برج می‌روم و فیلم می‌سازم.
وی افزود: اولین چیزهایی كه می‌توانست سوژه خوبی برای كار من باشد ماجرای كبوتربازی در آن ارتفاع و باز و بسته‌كردن پیچ‌ها توسط كارگرانی بود كه حقوق‌شان ماه‌ها عقب افتاده بود و ناگزیر در جزیره‌ای با شكل و شمایل یك برج گیر افتاده بودند.
وی با اشاره به نقش مهم عماد افروغ (نماینده سابق مجلس شورای اسلامی) در ساخته‌شدن این فیلم گفت: زمان تصدی دكتر احمدی‌نژاد در شهرداری، جدا از رضایت‌نامه‌های دیگری كه موفق به گرفتن‌شان شدم از شخص ایشان هم امضا گرفتم تا با مسوولیت خودم روی تاور‌كرین بالای بنا سوار شده و از محوطه‌ بیرونی برج تصویربرداری كنم و این مهم‌ترین خاطره من از ساخته‌شدن این فیلم به حساب می‌آید.
دیگر مهمان این نشست‌های دیروز محمد شیروانی بود كه همراه با نمایش فیلم خود 444 روز در این جلسه حضور داشت و به پرسش‌ها پاسخ داد. او درباره ایده ساخت مستندی درباره ماجرای تسخیر سفارت آمریكا در تهران گفت: از مدت‌ها قبل از ساخته‌شدن این فیلم، از سوی مسوولان شبكه تلویزیونی پرس تی‌وی دعوت به همكاری شده بودم. ضمن این‌كه از چند سال پیش به این‌سو درباره چنین سوژه‌‌ای به‌صورت مفصل تحقیق كرده بودم و اصلاً دلم می‌خواست برمبنای تحقیقاتی كه انجام شده بود یك فیلم سینمایی بسازم. تا این‌كه سال گذشته به‌همراه تعداد دیگری از مستندسازان به آمریكا دعوت شدم و تصمیم گرفتم تصمیمم را عملی كنم.
شیروانی در توضیح علت ساخته شدن این مستند گفت: وقتی این موضوع را دنبال كردم متوجه شدم اغلب فیلم‌هایی كه در این‌باره ساخته شده‌اند بازتابی از نگاه داخلی ندارند و اغلب به‌قصد تهییج احساسات تولید شده‌‌اند.
وی تصریح كرد: در آمریكا و در گفت‌وگو با مردم این كشور متوجه شدم با وجود گذشت این‌همه سال از ماجرای گروگان‌گیری هنوز این خاطره تلخ از ذهن مردم پاك نشده است. بنابراین هنگامی كه دست‌به‌كار ساخت این فیلم شدم از خودم می‌پرسیدم چرا این حادثه هنوز در ذهن مردم زنده است. تصمیم گرفتم همین سوال را در قالب فیلم بپرسم و بی‌طرفانه با این موضوع برخورد كنم.
شیروانی با این توضیح كه حتی یك دلار آمریكایی در ساخت این فیلم صرف نشده گفت: می‌توانم بگویم من این فیلم را به‌ سفارش وطنم ساخته‌ام؛ وطنی كه در آن‌سوی آب‌ها به‌ناحق با آدم‌هایی خشن معرفی شده و من باید رسالتم را در این‌باره ادا می‌كردم تا شرایطی فراهم شود كه مردم ایران و آمریكا شناخت بیشتری از همدیگر پیدا كرده و با هم ارتباط بهتری برقرار كنند.
آخرین فیلمسازی كه در نشست شب گذشته حاضر شد سپیده ابطحی بود كه با فیلم آخرین در از آسمان در هفته فیلم مستند شركت كرده است. ابطحی در ابتدا با اشاره به این‌كه چند سال پیش به‌طور اتفاقی سوژه فیلمش (دكتر ترقی) را پیدا كرده گفت: آن‌زمان موقعیتی فراهم شد كه بتوانم درباره ایشان یك فیلم كوتاه بسازم و این در حالی است كه همان‌طور كه در فیلم دیده می‌شود دكتر ترقی از شخصیت چند وجهی و جذابی برخوردار است و می‌توان درباره او فیلم‌های متعددی ساخت.
وی افزود: بعد از تمام شدن مستند كوتاهی كه درباره دكتر ترقی ساخته بودم احساس كردم نگاه من به ایشان ایدئولوژیك از آب درآمده در حالی‌كه من دلم می‌خواست رویكرد فیلمم انسان‌گرایانه باشد. بنابراین تصمیم گرفتم دوباره به ایشان نزدیك شده و درباره‌شان فیلم دیگری بسازم كه حاصلش مستند اولین در از آسمان از كار درآمده است.
هفته فیلم مستند شامگاه فردا دوشنبه 22 مهر با نمایش این‌ آثار به كار خود پایان می‌دهد: شهرفرنگ ‌ملی (مجتبی اسماعیل‌زاده)، سینما آزادی (مهدی طرفی)، قصه شب (عباس امینی)، غریب‌تر از بهشت (روح‌الله مولوی)، هفت فیلمساز زن نابینا (محمد شیروانی)، در جست‌وجوی حیرت بیدار (فرهاد بامداد)، فرانك شفر (خشایار طاهری)، سیانوزه (رخساره قائم‌مقامی) و پشت‌ فرمان ‌زندگی (سحر سلحشور).

یک دیدگاه بگذارید

لطفا حاصل عبارت زیر را به عدد در کادر مقابل آن بنویسید.
اخبار مرتبط
  • هفته فیلم مستند در خانه‌سینما به پایان رسید

    هفته فیلم مستند در خانه‌سینما به پایان رسید

    سومین دوره هفته فیلم مستند، شامگاه روز گذشته پس از نمایش ده فیلم در تالار نمایش خانه‌سینما به كار خود پایان داد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» از میان مستندسازانی كه آثارشان در دو سانس صبح و بعدازظهر دیروز به نمایش گذاشته شد، رخساره قائم‌مقامی تنها فیلمسازی بود كه در گفت‌وگو با تماشاگران فیلمش شركت كرد و به پرسش‌ها پاسخ داد.
  • گزارش نشست‌های ششمین روز هفته فیلم مستند

    گزارش نشست‌های ششمین روز هفته فیلم مستند

    ششمین روز از هفته فیلم مستند در حالی به كار خود پایان داد كه دوازده فیلم به نمایش درآمد و دو نفر از سازندگان آثار در جلسه گفت‌وگو با تماشاگران شرکت کردند. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در بخش نخست دیدار با پدیدآورندگان آثار، سیدرضا فتاح، كارگردان مستند جاذبه تنها فیلمساز حاضر در جلسه بود.
  • نمایش 12 فیلم در روز ششم هفته فیلم مستند

    نمایش 12 فیلم در روز ششم هفته فیلم مستند

    برنامه نمایش 40 مستند منتخب خانه سینما، فردا یکشنبه 21 مهر با نمایش 12 فیلم به ادامه می‌یابد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» این هفته فیلم که تا 22 مهر در خانه سینما ادامه دارد، فیلم‌ها را در چهار سانس ساعت 10، 12، 14:30 و 17:30 در خانه سینما به نمایش می‌گذارد.
آخرین خبرها