ابراهیم سعیدی مستندساز و تدوینگر گفت: با وجود پیشرفت در بسیاری از حوزههای سینمای مستند؛ در حوزه مستندسازی اجتماعی در سالهای اخیر پسرفت داشتهایم.
ابراهیم سعیدی مستندساز، تدوینگر و عکاس در گفتوگو با خبرنگار «پایگاه خبری فیلم کوتاه» درباره برگزاری جشنواره «سینما حقیقت» بیان کرد: با توجه به فضایی که برای کار مستندسازی در ایران وجود دارد، برگزاری جشنواره «سینما حقیقت» یک نقطه قوت و امید برای فیلمسازان در حیطه کار مستند است، دوستان فیلمساز در طول سال تلاش میکنند و «سینما حقیقت» در واقع تنها جایی است که میتوان امیدوار بود فیلمها روی پرده آن دیده شود.
کارگردان مستند هیوا ادامه داد: جشنواره «سینما حقیقت» تخصصیترین و حرفهایترین حیطه برای عرضه فیلم مستند در کشور است. این جشنواره هم در بعد تخصصی برگزار میشود و هم بهگونهای با مخاطب عام هم سر و کار دارد. نمایشهای عمومی فیلمها این امکان را فراهم میکند تا مردم هم بتوانند فیلمها را روی پرده با کیفیت و صدای نسبتا خوب تماشا کنند.
کارگردان همه مادران من با اشاره به اینکه جای بحثهای تخصصی در جشنواره «سینما حقیقت» خالی است بیان کرد: یازده دوره از برگزاری جشنواره «سینما حقیقت» میگذرد و من به دلیل مشغله نتوانستم در همه دورههای آن حضور داشته باشم، اما وقتی دورههایی که خودم در آنها حضور داشتم را مرور میکنم به این نتیجه میرسم که یک مقدار جای بحثهای تخصصی در خود جشنواره جدای از نمایش فیلمها که بسیار هم مورد توجه است، خالی است.
سعیدی ادامه داد: من جای بحثهای تخصصی چه به لحاظ تئوریک و چه در زمینه پیشرفتهای تکنولوژیک را در جشنواره خالی میبینم. در واقع اگر دوستان برگزار کننده جشنواره بتوانند به نوعی دانش مستندسازان به خصوص جوانهایی که تازه وارد این عرصه شدند را با ارائه مباحث روز در زمینههای ابزارشناختی و پیشرفتهای تکنولوژیک بالا ببرند گامی موثر در راستای بهتر شدن جشنواره با توجه به توانمندیهایی که خود جشنواره دارد برداشتند. من احساس میکنم اگر این موارد هم وجود داشته باشند بازده جشنواره برای فیلمسازان جدای از نمایش فیلمها بهتر خواهد بود.
کارگردان ژوان همچنین اضافه کرد: برنامهریزی برای سال آینده در هر جشنوارهای هم میتواند به مثبتتر شدن عملکرد آن همچون بسیاری از جشنوارههای معتبر دنیا کمک کند. در واقع اگر این امکان فراهم شود که جایی را اختصاص دهیم تا اگر دوستان فیلمساز طرح و ایدهای دارند که میشود به لحاظ تولید به آنها فکر کرد را در آنجا ارائه دهند و به وسیله دوستان کارشناس و متخصص در حیطه مستندسازی به نوعی بازبینی شوند و از بین آنها تعدادی از آنها را انتخاب کنند اتفاق مثبتی میافتد. آنوقت به نظرم میشود در طی سال با توجه به مراکزی که برای مستندسازی وجود دارند زمینهای را برای تولید آنها فراهم کرد.
این مستندساز با بیان اینکه ارزیابیاش از وضعیت کنونی سینمای مستند کشور در نگاه کلی مثبت است گفت: وقتی به تولیدات چند سال گذشته، از ابتدای دهه نود تاکنون، نگاه میکنیم، البته با توجه به تقسیمبندی که در تولید فیلمهای مستند شاهدش هستیم، میتوان به نگاه تقریبا مثبتی رسید. برای مثال ما در حیطه مستندسازی حیات وحش آثار بسیار خوبی را داشتیم و بهگونهای فیلمسازهای خوب ما هم وارد این فضا شدند و توانستند آثار خوبی را تولید کنند، اما از طرف دیگر در مورد مستندهای اجتماعی شاید بتوانم بگویم بنابر شرایطی که حاکم بوده این طیف مستندها پسرفت داشتهاند. در واقع به دلیل دردسرهایی که برای خود فیلمساز درست خواهد شد؛ متاسفانه کمتر فیلمسازی هست که خودش را درگیر موضوعات اجتماعی و مشکلات و مسائلی که پیرامون خودش میبیند کند. به همین خاطر هم در سالهای گذشته کمتر شاهد آثار خوبی در این حیطه بودیم.
کارگردان ژیله مو ادامه داد: من تصور میکنم به لحاظ وجهه بینالمللی سینمای مستند ما در سالهای اخیر چه به لحاظ تولید آثار و چه از نظر حضور دوستان فیلمساز و متخصصان حوزه سینمای مستند در خارج از کشور چه در مقام داور و چه به لحاظ برگزاری ورکشاپهای تخصصی موفق بوده است. من در نگاه کلی حضور سینمای مستند کشورمان در خارج از کشور خوب میبینم و احساس میکنم فضا و اتمسفر مثبتی برای عرضه سینمای مستند ایران در خارج از کشور وجود دارد.
سعیدی همچنین درباره فعالیتهای اخیرش در عرصه مستند نیز گفت: در حدود دو سال و نیم درگیر ساخت مستندی به نام هیوا بودم که سال گذشته در جشنواره «سینما حقیقت» حضور داشت، اما متاسفانه آن موقع فیلم هنوز تمام نشده بود و ما عجله کردیم و فیلم را به جشنواره دادیم. در حال حاضر هم مشغول انجام مراحل فنی این کار هستم و از آنجایی که سال گذشته این مستند در جشنواره شرکت کرده بود امسال دیگر امکان حضورش نیست. در حیطه مونتاژ هم حدود یک سال است که درگیر مونتاژ یک مستند بلند ساخته یکی از دوستانم هستم که هنوز هم کار ادامه دارد.
دوازدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران «سینما حقیقت» طی روزهای 18 تا 25 آذرماه 1397به دبیری سیدمحمدمهدی طباطبایینژاد در سینما چارسو برگزار خواهد شد.
یک دیدگاه بگذارید
-
برگزیدگان دوازدهمین جشنواره «سینماحقیقت»
برگزیدگان دوازدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» در تالار اندیشه حوزه هنری با حضور جمعی از مستندسازان و مسئولان سینمایی معرفی شدند. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» جایزه بزرگ جشنواره، نشان فیروزه و ۲۰۰ میلیون ریال را به مهدی شامحمدی برای تهیه کنندگی فیلم «خانهای برای تو» اهدا شد. -
مریم حقپناه: استقبال مخاطبان از جشنواره «سینما حقیقت» فوقالعاده بود
مریم حقپناه مستندساز سینمای ایران گفت: استقبال مخاطبان از جشنواره «سینما حقیقت» فوقالعاده بوده و حتی افرادی به تماشای فیلمها میآیند که اساسا حرفهشان سینما و مستند نیست و این نشان از محبوبیت این عرصه بین مخاطبان عام است. مریم حقپناه کارگردان مستند آنام در گفتوگو با خبرنگار «پایگاه خبری فیلم کوتاه» گفت: بدون شک جشنواره «سینما حقیقت» مهمترین جشنواره مستند ایران در حال حاضر است که خیلی معتبر است و 12 سال است به کارش ادامه میدهد. -
«پرسپولیس- شیکاگو» رتبه اول آرای تماشاگران سینماحقیقت
مستند پرسپولیس- شیکاگو به کارگردانی ارد عطارپور رتبه اول آرای تماشاگران تا دو روز پایانی جشنواره بینالمللی سینماحقیقت را به دست آورد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» 5 فیلم برتر از نگاه تماشاگران جشنواره سینماحقیقت تا پایان روز پنجشنبه 22 آذرماه 97، توسط نمایندگان خانه سینما اعلام شد. -
مهدی مطهر: نتایج «سینما حقیقت» برای مستندسازها مهمتر از فجر است
مهدی مطهر تهیهکننده جوان سینمای مستند گفت: مهمترین اتفاقی که باید در جشنوراه «سینما حقیقت» رقم بخورد این است که فیلمهای فیلمسازهای قدرتری به بخش رقابتی و مسابقه بیاید و این مسئله حس رقابت بین فیلمسازهای ایرانی و خارجی را محسوستر میکند. مهدی مطهر از تهیهکنندگان خانه مستند انقلاب اسلامی در گفتوگو با خبرنگار «پایگاه خبری فیلم کوتاه» گفت: نتایج «سینما حقیقت» برای مستندسازها مهمتر از فجر است -
«جوکر» فیلم برتر تماشاگران در روز سوم جشنواره «سینماحقیقت»
مستند «جوکر» به کارگردانی سجاد ایمانی، به عنوان فیلم برتر از نگاه تماشاگران در پایان سومین روز جشنواره بینالمللی سینماحقیقت معرفی شد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» جایزه تماشاگران جشنواره سینماحقیقت از سوی انجمن صنفی تهیهکنندگان سینمای مستند ایران و با نظارت نماینده خانه سینما به بهترین فیلم از نگاه تماشاگران اعطا میشود.
دیدگاهها
حسن سینا
۲۱:۰۵ ۲۱ آبان ۱۳۹۷
مطمئنا" سخنان استاد ابراهیم سعیدی در خصوص پسرفت سینمای مستند در ایران قابل قبول است زیرا هر چیزی در میان ملل ها سخنی برای گفتن داشته باشد یقینا" مورد پسند واقع خواهد شد . متاسفانه عصاره اکثر مستندهای ما به نوعی به مذهب ختم میشوند که معقول نیست