تلفن همراه در سالهای اخیر به ابزاری بسیار فراگیر تبدیل شده و کمتر خانهای را داریم که در آن حداقل یک گوشی موبایل با قابلیت فیلمبرداری وجود نداشته باشد. بنابراین جشنواره همراه تهران میتواند مخاطبین متعددی را به خود جذب کند.
مسعود سفلائی مستندساز و مدیر گروه سینمای دانشکده سینما و تئاتر در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» ضمن بیان این مطلب گفت: گوشیهای موبایل قابلیت این را دارند که در عمل به ابزاری برای فیلمسازی تبدیل شوند. اگر ابزارهای فیلمسازی را به لحاظ تکنیکی بررسی کنیم، دوربینهای موبایل ممکن است ابزارهای مناسبی به نظر نرسند و با دوربینهای حرفهای سینمایی فاصله بسیار زیادی داشته باشند. در دنیا فقط چند دستگاه موبایل وجود دارد که به لحاظ کیفیت و امکانات حرفهای به دوربینهای نسبتا حرفهای نزدیک شدهاند. بنابراین در فیلمسازی با موبایل شاید بحث خلاقیت داستانی، موضوعی و روایی و تا حدی قاببندی موضوعیت پیدا میکند و سایر مباحث سینمایی در این نوع فیلمسازی کمتر قابل بررسی است. همچنین با توجه به محدودیتهای ابزاری، بحث زمان نیز اهمیت بسیاری پیدا میکند. در مجموع، کارآیی این ابزار در لحظه، میتواند آن را به ابزاری مناسب برای فیلمسازی تبدیل کند.
سفلایی افزود: دوربین موبایل در هر لحظه و در هر مکانی قابل استفاده است و در همه حال میتوان تصاویر مورد نظر را هرچند با کیفیت نسبتا پایین ثبت کرد. کسانی که میخواهند از این ابزار برای فیلمسازی استفاده کنند، باید توجه داشته باشند که استفاده آسان و در دسترس بودن گوشیهای موبایل نباید باعث شود که جنبههای هنری کار را نادیده گرفت و با دید آساننگرانهای به آن نگاه کرد. بحث در دسترس بودن به نوعی پاشنه آشیل این ابزار است که در صورت توجه مناسب میتواند باعث پیشرفت آن شود، ولی میتواند به آن ضربه هم بزند. این نوع فیلمسازی هم مانند سایر اشکال سینما باید بعد خلاقانه و حرفهای پیدا کند و تنها به ثبت تصویر بسنده نشود.
وی برگزاری جشنوارههایی مثل جشنواره همراه تهران را برای فاصله گرفتن این نوع فیلمسازی از شکل عامیانه و دمدستی و نزدیکتر شدن آن به فیلمسازی حرفهای مفید دانسته و تاکید کرد: کسانی که میخواهند برای این جشنواره فیلم بسازند، آسانگیری را کنار میگذارند و خلاقیت به خرج میدهند. البته باید توجه داشت که سینمای حرفهای نباید با این نوع از فیلمسازی آمیخته شود؛ هر کدام از این دو جایگاه خاص خود را دارند؛ در عین اینکه در برخی نقاط به هم نزدیک میشوند. بنابراین این دو شاخه باید با توجه به مرزبندیهای موجود مورد بررسی قرار بگیرند. جشنوارههایی مشابه جشنواره همراه تهران در همه جای دنیا برگزار میشود و فقط با استفاده از یک گوشی موبایل که ابزاری همگانی است، همه میتوانند در آن شرکت کنند. با این حال، به این نوع جشنوارهها باید به عنوان کاربردی برای این ابزار نگاه شود تا در نهایت نگاه سینمایی و هنری در آثار شکل بگیرد و به آثاری ویژه دست پیدا کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در چند سال اخیر فیلمهای خوبی در داخل کشور به نمایش درآمده و فیلمهای خارجی در حجمی گسترده به کشور وارد شده و در دسترس مردم قرار گرفته است. همین مساله باعث شده است که بسیاری از مردم ما به شناخت نسبتا خوبی از سینما و مفاهیم سینمایی دست پیدا کنند و از مولفههای اولیه سینما مثل روایت داستانی، کادربندی و رنگ و نور آگاه شوند. برگزاری چنین جشنوارههایی باعث میشود که این دانش، شکل بصری قابل قبولی به خود بگیرد و در درازمدت سطح سلیقه دیداری عامه مردم ارتقا پیدا کند. شاید این مساله به ارتقای سطح دیداری در سطوح گستردهتر و مرتبط با سایر رسانهها هم منجر شود. به این ترتیب مردم میتوانند عناصر سینمایی خوب را از عناصر بد به کار گرفته شده و در نهایت اثر خوب را از اثر ضعیف ترجیح بدهند. تمام این موارد مستلزم آن است که همه چیز به درستی در کنار هم چیده شود؛ اگر مسئولین برگزاری جشنواره برنامهریزی و عملکرد درستی نداشته باشند، ممکن است عکس این نتیجه حاصل شده و وضع بدتر شود.
سفلائی در پایان عملکرد مسئولین برگزاری جشنواره تهران را بسیار خوب ارزیابی کرده و افزود: تا به حال، فعالیتهای موثری از سوی دستاندرکاران این جشنواره صورت گرفته و کارگاههای آموزشی و برنامههای جانبی مفیدی برگزار شده است. ورود چهرههای شناختهشده و حرفهای به این جشنواره و ساخت فیلم توسط آنها و در نهایت به نمایش درآوردن این فیلمها در جشنواره، ایده بسیار خوبی است. به نظر میرسد که هر چه مفید و لازم بوده، در این مدت توسط مسئولین جشنواره انجام شده است. مطمئنا مدیران جشنواره با بررسی نمونههای مشابه در دنیا برنامهریزیهای خود را انجام داده و بهترین چیدمان را ترتیب دادهاند. جشنواره همراه تهران در میان جشنوارههایی که در داخل کشور برگزار میشود، از لحاظ گستردگی امور مربوطه، نمونه خوبی است و فکر میکنم به نتایج قابل قبولی دست پیدا کند.
اولین جشنواره فیلم و عکس همراه تهران اردیبهشت ماه ۹۲ برگزار میشود و علاقهمندان تا پایان اسفند ماه مهلت دارند در این جشنواره شرکت کنند.
دسترسی به فراخوان و اطلاعات بیشتر در وبسایت جشنواره به نشانی: www.tfpf.mobi امکان پذیر است.
-
برگزیدگان جشنواره فیلم و عکس همراه تهران معرفی شدند
برگزیدگان اولین جشنواره فیلم و عکس همراه تهران شب گذشته در در پردیس سینما گالری ملت معرفی شدند. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در این مراسم هیات داوران بخش فیلم و عکس و هنرمندان شرکت کننده حضور داشتند و برگزیدگان به شرح زیر معرفی شدند. -
باکیده: جشنواره همراه؛ زمینهساز استفاده بهینه از تصاویر موبایلی
از گوشیهای تلفن همراه میتوان برای ثبت تصاویری استفاده کرد که فقط یک بار ممکن است در زندگی فرد رخ بدهد. ناصر باکیده در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» گفت: رشد مقولات دیجیتال و پیشرفت در عرصه تولید ابزار و ادوات تصویری از قبیل دستگاههایی مثل تلفن همراه، فضایی را در دنیا ایجاد کرده که امکان دسترسی به این ادوات را برای همه آسانتر کرده است. -
خالدی: برگزاری جشنواره موبایل نگاه ما را به دنیا عمیقتر میکند
برگزاری جشنوارههای موبایلی، فیلمسازی و عکاسی را آسانتر کرده و اهمیت خلاقیت را در خلق آثار هنری دوچندان میکند. همین فکر کردن و خلاق بودن، هنرمندان را بیشتر از قبل به کمال نزدیک میکند.لقمان خالدی در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» ضمن بیان این مطلب گفت: من فیلمسازی با موضوع موبایل را تجربه کردهام و بحث جشنوارههای موبایلی برایم بسیار جذاب است. -
برگزاری نشست عکاسی «موبایلی و خیابانی» در جشنواره همراه
نخستین روز جشنواره فیلم و عکس همراه تهران با برگزاری یک کارگاه آموزش عکاسی توسط ریچارد کوچی هرناندز همراه شد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» کوچی که از مشهورترین عکاسان موبایلی دنیا، تهیهکننده فیلمهای چندرسانهای و برنده جایزه امی است، عصر چهارشنبه چهارم اردیبهشت ماه در جشنواره همراه تهران به صورت ویدئو کنفرانس به سخنرانی در خصوص عکاسی موبایلی و خیابانی و تکنیکهای این نوع عکاسی پرداخت. -
کارگاههای جشنواره همراه تهران نمونه یک همایش ملی دانشگاهی
گوشیهای موبایل میتوانند رسانههای خوبی در عرصههای مختلف اجتماعی باشند.حسن علیکرمی در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» ضمن بیان این مطلب گفت: بحث عکاسی و فیلمسازی با موبایل، بحث نسبتا جدیدی در عرصه هنر است؛ چرا که این ابزار اخیرا برای خلق آثار هنری در اندازه و اشل خود مورد استفاده قرار گرفته است.
یک دیدگاه بگذارید