دوربین تلفن همراه قابلیتهایی دارد که دوربین سینما از آن برخوردار نیست؛ این دوربین خارج از هر چارچوب و قاعدهای، بسیار بیواسطه و بیآلایش عمل میکند و مصداق بارز نظریه سینما- چشم است.
محمد مختاری فیلمساز و تهیهکننده سینما و تلویزیون در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» ضمن بیان این مطلب گفت: کابران غیرمتخصص تلفن همراه در فیلمبرداری با استفاده از این وسیله فقط بر اساس غریزه عمل میکنند؛ به این معنا که همان طور که با چشمشان برای دیدن یک سوژه کنجکاوی میکنند، در فیلمبرداری از طریق دوربینهای موبایل خود هم همین شیوه کاملا غریزی، فطری و خدادادی را به کار میگیرند که به نوعی بهترین شیوه روایت است.
مختاری اظهار داشت: شاید اگر به فیلم به عنوان خود سینما نگاه کنیم، دوربین موبایل ابزار مناسبی برای فیلمسازی نباشد؛ اما اگر به فیلم به عنوان رسانهای نگاه کنیم که امروز به قدرتمندترین رسانه بشر تبدیل شده است، دیگر فرقی نمیکند که ابزار ساخت آن چیست. اگر دقت کنیم میبینیم که در بانکها و ادارات همه به دنبال خودکار میگردند و دیگر در جیب کسی خودکار پیدا نمیشود؛ ولی در جیب اکثر افراد یک موبایل و در نتیجه یک دوربین وجود دارد. مردم حتی به جای یادداشت کردن مواردی که قرار است آن را به یاد بسپارند، از آن فیلم یا عکس میگیرند. بنابراین دوربین موبایل به قلم جدید بشر تبدیل شده است. این قلم جدید، به الفبای خاص خود نیاز دارد. دوربین موبایل، همان نسخه کوچکتر دوربین سینماست؛ بنابراین سواد سینما هم باید به عرصه فیلمسازی با موبایل راه پیدا کند. فیلمسازی، زبان جدید روایت و انتقال معناست و بسیار قویتر و مستندتر از زبان نوشتاری عمل میکند. شاید امروزه اگر کسی علم ترکیببندی و روایتگری از طریق دوربین را نداند، بتوان او را بیسواد نامید. بنابراین اگر فیلم را یک رسانه در نظر بگیریم، دوربین موبایل ابزار بسیار مناسبی برای فیلمسازی است.
او ادامه داد: اگر به قاب مستطیلشکل سینما با همه ارزشهای زیباییشناختیاش، به عنوان زبان جدید بشر نگاه کنیم، قاب مستطیلشکل موبایل هم که مجهز به دوربین است هم از همین قاعده پیروی میکند و میتواند مانند خود سینما عمل کند. البته مسلما در نوع مخاطب و قدرت تاثیرگذاری این دو رسانه تفاوتهای آشکاری وجود دارد؛ اما فیلمهای ساخته شده توسط دوربین تلفن همراه هم میتواند جایگاه خاص خود را داشته باشد.
مختاری با اشاره به این که فیلمهای موبایلی گام بزرگی در ارتقای سطح فرهنگی عموم مردم دنیا برداشتهاند، خاطرنشان کرد: تکثر موبایل در دستان افراد و گستردگی آنها در شرایط جغرافیایی متفاوت، به ثبت اتفاقات متعددی میانجامد و گستردگی و تنوع نماهای ضبط شده را به همراه دارد. همان طور که در سایتهای اینترنتی شاهد هستیم، پخش این دست فیلمها حتی موفق به تغییر رفتار اجتماعی افراد شده است. مردم که میدانند در هر لحظه ممکن است سوژه این دوربینها قرار بگیرند، سراغ هنرنماییها و کارهای خلاقانهای میروند تا در این فضاها دیده شوند و مورد توجه قرار بگیرند.
او ضمن ابراز خوشنودی از برگزاری جشنوارههایی نظیر جشنواره همراه تهران افزود: از این که کشور ما در این عرصه هم مانند سایر اتفاقات و جریانات مهم سینمایی پیشرو است، بسیار خوشحالم. هشت سال بعد از اختراع و ثبت جهانی دوربین فیلمبرداری، سینما وارد ایران میشود و امروز هم جزو اولین کشورهایی هستیم که جشنواره فیلمهای موبایلی را برگزار میکنیم.
وی ادامه داد: کاربران موبایل وقتی متوجه برگزاری چنین جشنوارههایی بشوند، ترغیب میشوند که گوشیهای تلفن همراه خود را برای مقاصد ارزشمندتری به کار بگیرند. اگر این جشنوارهها به خوبی برگزار شود و خروجیهای این جشنواره را بتوان در سایتهایی قرار داد که عموم مردم به آن دسترسی داشته باشند، بیشک اتفاقات بسیار خوبی را در این زمینه شاهد خواهیم بود. به این ترتیب دوربین موبایل برای مردم به ابزاری با کاربردهای جدید تبدیل میشود. همان طور که موبایل به جزیی لاینفک از زندگی مردم تبدیل شده است، این جشنواره هم بعد از چند سال، جایگاه خود را در میان مردم پیدا خواهد کرد. این مساله مستلزم تداوم برگزاری جشنوارههای موبایلی و انتخاب و عرضه مناسب فیلمهای برتر موبایلی است. این ابزار شاید در حال حاضر بیشتر برای فیلمهای مستند، برداشتهای بلند و ثبت سوژههای ناب مناسب باشد، اما در آینده تعریف آن تغییر خواهد کرد؛ همان طور که ابزارهای دیجیتال بسیار کوچکتر، کمحجمتر، با قابلیتهای بالاتر و با قیمت پایینتر نسبت به محصولات آنالوگ ارایه شد. چند سال پیش تلفنها حتی انتقال صدا را هم به درستی انجام نمیدادند؛ اما امروز گوشی تلفن همراه به یک کامپیوتر شخصی تبدیل شده است و گوشیهای تلفن همراه با وجود تمام قابلیتها و امکانات خود، از خطوط تلفن ثابت ارزانتر هستند.
مختاری تاکید کرد: وضعیت زندگی بشر به سمتی رفته است که بسیاری از مردم دیگر حوصله دیدن فیلمهای بلند را ندارند؛ در عوض فیلمهای بسیار کوتاه موبایلی را میتوان به آسانی در جمع دوستان و در اتوبوس، تاکسی و ... تماشا کرد. این فیلمها به تدریج جایگاه خود را پیدا میکنند و سرمایهگذاری در این بخش میتواند بسیار موثر باشد. به عنوان مثال، میبینیم که تعدادی از تیزرهای تبلیغاتی به صورت موبایلی ساخته شده و از طریق بلوتوث پخش میشود. ابزار روز بشر، زبان روز بشر را میآورد و همگام بودن با آن و به موازات آن قدم برداشتن، جزو ضروریات است.
وی در پایان تیم برگزارکننده جشنواره همراه تهران را تیمی خوب و شایسته توصیه کرد و افزود: من به نتیجه کار این تیم بسیار امیدوارم و نتایج قابلقبولی را برای این حرکت پیشبینی میکنم. شاید اگر اطلاعرسانی گستردهتر و تبلیغات عمومی موثرتری در سطح جامعه صورت بگیرد، این جشنواره به نتایج بهتری دست پیدا کند.
اولین جشنواره فیلم و عکس همراه تهران اردیبهشت ماه ۹۲ برگزار میشود و علاقهمندان تا پایان اسفند ماه مهلت دارند در این جشنواره شرکت کنند.
دسترسی به فراخوان و اطلاعات بیشتر در وبسایت جشنواره به نشانی: www.tfpf.mobi امکان پذیر است.
-
برگزیدگان جشنواره فیلم و عکس همراه تهران معرفی شدند
برگزیدگان اولین جشنواره فیلم و عکس همراه تهران شب گذشته در در پردیس سینما گالری ملت معرفی شدند. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در این مراسم هیات داوران بخش فیلم و عکس و هنرمندان شرکت کننده حضور داشتند و برگزیدگان به شرح زیر معرفی شدند. -
باکیده: جشنواره همراه؛ زمینهساز استفاده بهینه از تصاویر موبایلی
از گوشیهای تلفن همراه میتوان برای ثبت تصاویری استفاده کرد که فقط یک بار ممکن است در زندگی فرد رخ بدهد. ناصر باکیده در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» گفت: رشد مقولات دیجیتال و پیشرفت در عرصه تولید ابزار و ادوات تصویری از قبیل دستگاههایی مثل تلفن همراه، فضایی را در دنیا ایجاد کرده که امکان دسترسی به این ادوات را برای همه آسانتر کرده است. -
خالدی: برگزاری جشنواره موبایل نگاه ما را به دنیا عمیقتر میکند
برگزاری جشنوارههای موبایلی، فیلمسازی و عکاسی را آسانتر کرده و اهمیت خلاقیت را در خلق آثار هنری دوچندان میکند. همین فکر کردن و خلاق بودن، هنرمندان را بیشتر از قبل به کمال نزدیک میکند.لقمان خالدی در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» ضمن بیان این مطلب گفت: من فیلمسازی با موضوع موبایل را تجربه کردهام و بحث جشنوارههای موبایلی برایم بسیار جذاب است. -
برگزاری نشست عکاسی «موبایلی و خیابانی» در جشنواره همراه
نخستین روز جشنواره فیلم و عکس همراه تهران با برگزاری یک کارگاه آموزش عکاسی توسط ریچارد کوچی هرناندز همراه شد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» کوچی که از مشهورترین عکاسان موبایلی دنیا، تهیهکننده فیلمهای چندرسانهای و برنده جایزه امی است، عصر چهارشنبه چهارم اردیبهشت ماه در جشنواره همراه تهران به صورت ویدئو کنفرانس به سخنرانی در خصوص عکاسی موبایلی و خیابانی و تکنیکهای این نوع عکاسی پرداخت. -
کارگاههای جشنواره همراه تهران نمونه یک همایش ملی دانشگاهی
گوشیهای موبایل میتوانند رسانههای خوبی در عرصههای مختلف اجتماعی باشند.حسن علیکرمی در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» ضمن بیان این مطلب گفت: بحث عکاسی و فیلمسازی با موبایل، بحث نسبتا جدیدی در عرصه هنر است؛ چرا که این ابزار اخیرا برای خلق آثار هنری در اندازه و اشل خود مورد استفاده قرار گرفته است.
یک دیدگاه بگذارید