گفت‌وگو با الهام مشتاق مدیر کانون فیلم «سینما حقیقت»

کلوپ مستند

مرضیه ریاحی
«مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی» از ابتدای سال ۸۶ سالن مدرن «سینما حقیقت» را تاسیس کرد. این سالن در هر دوره سه ماهه حدود 12 فیلم مطرح سینمای مستند ایران و جهان را در برنامه‌های هفتگی خود به نمایش می‌گذارد.
در کنار نمایش فیلم‌ها بروشورهای مرتبط نیز در اختیار مخاطبان قرار می‌گیرد و تا حد امکان جلسات پرسش و پاسخ نیز پس از فیلم‌ها برگزار می‌شود.
با الهام مشتاق مدیر این سینما درباره اهداف و برنامه‌های آتی گفت‌وگو کردیم.

کانون فیلم «سینما حقیقت» کی افتتاح شد؟
کانون فیلم «سینما حقیقت» نوروز سال ۸۶ به بهره‌برداری رسید و چند برنامه هم در آن برگزار شد اما افتتاح رسمی همزمان با بزرگداشت آقای احمدیه پدر انیمیشن ایران بود. بعد از آن کانون 17 مردادماه ۸۶ رسما افتتاح شد.
این کانون چه اهدافی و برنامه‌هایی دارد؟
ما برای تربیت بینش و دیدگاه مخاطبان در زمینه سینمای مستند برنامه‌ریزی می‌کنیم. فیلم‌های مستند به راحتی در اختیار مخاطبان نیست. ما این فیلم‌ها را نمایش می‌دهیم و امیدواریم بتوانیم به تربیت مخاطبان سینمایی خصوصا در حوزه سینمای مستند کمک کنیم. در هر دوره حدود 12 فیلم به نمایش می‌گذاریم و برای هر برنامه نمایش بروشورهایی تهیه کرده‌ایم که در اختیار اعضا و سایر مخاطبان قرار می‌دهیم.
شرایط و نحوه عضویت در کانون فیلم «سینما حقیقت» چیست؟
یک فرم ثبت‌نام PDF روی سایت هست که متقاضیان می‌توانند آن را پرینت بگیرند و به همراه 2 قطعه عکس، کپی شناسنامه و مبلغ 15 هزارتومان برای هر دوره سه ماهه برای ثبت‌نام حضوری به کانون واقع در خیابان شریعتی، میدان شهید قندی، شماره 17، مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی تشریف بیاورند. البته دانشجویان رشته هنر، هنرجویان انجمن سینمای جوانان ایران با معرفی‌نامه می‌توانند از تخفیف 50 درصدی و سایر دانشجویان از تخفیف 30 درصدی استفاده کنند.
کانون الان چند عضو دارد و اعضا بیشتر از چه طیف‌های اجتماعی‌ای هستند؟
الان 133 عضو ثابت داریم که در کنار این اعضای ثابت مخاطبان بلیتی هم داریم. بیشترین طیف مخاطبان اول دانشجویان هستند و بعد کارمندها. اما از طیف‌های گسترده‌ای مخاطب داریم مثلا جالبه که بدانید ما 3 عضو شکارچی داریم چون دیده‌اند که ما مستندهای حیات وحش را هم به نمایش می‌گذاریم علاقه‌مند شده‌اند یا مثلا یک آقایی که فروشگاه لوستر دارد خیلی علاقه‌مند و پی‌گیر برای نمایش فیلم‌ها می‌آید و حتی ما در میان اعضا افراد عادی و خانم‌های خانه‌دار هم داریم.
چرا فیلم‌ها را در هر برنامه نمایش در دو سانس به نمایش می‌گذارید؟
این نظرخواهی بود که با اعضا انجام دادیم. یکسری از اعضای ما خانم‌ها هستند که چون راه‌هایشان دور است می‌خواهند قبل از تاریکی هوا به خانه بروند و در مقابل یکسری از اعضا شاغل و کارمند هستند و می‌خواهند فیلم‌ها بعد از ساعت کاری‌شان نمایش داده شود. به همین دلیل برای راحتی اعضا تصمیم گرفتیم فیلم‌ها را در دو سانس نمایش بدهیم.
بعد از نمایش همه فیلم‌ها جلسات پرسش و پاسخ دارید؟
برگزاری جلسات پرسش و پاسخ زحمت زیادی دارد. ما سعی می‌کنیم در برنامه نمایش‌ فیلم‌های ایرانی از کارگردان و احیانا منتقدان دعوت کنیم. حتی در مورد فیلم‌های خارجی هم اگر بتوانیم منتقدی که شناخت نسبت به فیلم و کارگردان دارد پیدا کنیم، این جلسات را برگزار می‌کنیم اما نهایتا الویت آقای محمد آفریده به عنوان مدیریت مجموعه ابتدا به نمایش فیلم‌هاست.
کانون فیلم «سینما حقیقت» مدتی است که فیلم‌های منتخب جشنواره «سینما حقیقت» را به نمایش می‌گذارد. به جز منتخب‌های این جشنواره سایر فیلم‌ها چطور برای نمایش انتخاب می‌شوند؟
از مدیران بخش‌های مختلف نظرخواهی می‌شود. معمولا مناسبت‌ها را هم در نظر می‌گیریم. بعد آقای فرخنده کیش و صفاجو نظر می‌دهند و در نهایت این نظرات به آقای محمد آفریده اعلام می‌شود و ایشان از لحاظ کم و کیف به عنوان مدیر مجموعه نظر نهایی را می‌دهند.
آیا این امکان وجود دارد که کارگردان‌ها در سالن سینما حقیقت اکران خصوصی داشته باشند؟
برنامه‌ریزی‌هایی در این زمینه انجام شده است. مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی قصد دارد از این به بعد اکران اول همه فیلم‌های تولیدی مرکز در این سالن باشد. اما صحبت‌هایی هم درباره اکران فیلم‌هایی خارج از این قضیه شده و قرار است فرمی برای توافق تهیه شود که کارگردان‌ها یا به عنوان اجاره یا به عنوان حمایت مرکز، این سالن را برای نمایش داشته باشند.
در این سالن تنها فیلم‌های مستند به نمایش گذاشته می‌شود یا امکان نمایش فیلم‌های انیمیشن یا کوتاه هم وجود دارد؟
تصمیم بر این است که روز انیمیشن را جدا کنیم تا علاقه‌مندان این آثار تخصصی‌تر به تماشای آثار بیایند. از سال آینده حتما روزی خاص در هفته برای نمایش انیمیشن خواهیم داشت اما در مورد فیلم‌های کوتاه هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
به جز نمایش فیلم‌ها شما در سال‌های آتی چه برنامه‌های دیگری برای کانون «سینما حقیقت» در نظر دارید؟
آرزوی شخص من این است که تا 5 سال آتی بتوانیم یک کلوپ مستند داشته باشیم. تماشاگر آگاه سینمای مستند داشته باشیم. تماشاگری که وقتی از خانه بیرون می‌آید بداند برای تماشای فیلم مستند می‌آید می‌تواند کتاب مستند داشته باشد و حتی اگر بخواهد فیلم مستند بسازد.
دلم می‌خواهد بتوانیم یک کتابچه مستند دربیاوریم که قبل از نمایش فیلم‌ها در اختیار مخاطبان قرار بدهیم.

یک دیدگاه بگذارید

لطفا حاصل عبارت زیر را به عدد در کادر مقابل آن بنویسید.
آخرین خبرها