باید محدودیتها را هم در نظر گرفت
مرجان ریاحی
بخش نخست گفتوگو با کمال فرهنگ، رئیس هیات مدیره انجمن فیلم کوتاه ایران را روز یکشنبه خواندید. در بخش دوم و پایانی، او درباره تعامل انجمن با نهادهای دولتی و خصوصی و بخصوص معاونت امور سینمایی و تاثیر آن بر بهبود جایگاه این صنف صحبت میکند.
فکر نمیکنید تعامل با نهادهای دولتی و خصوصی که در زمینه فیلم کوتاه فعالیت میکنند، بتوانید سهم بیشتری در عرصه سینمای ایران داشته باشید؟ مثل گرفتن سالن برای نمایش فیلم و... تجربه نشان میدهد حرکت جمعی همیشه جواب مثبت داده است...
ایدآل ما این است که در سالنهای سینما، پیش از فیلمهای بلند امکان نمایش فیلمهای کوتاه به وجود بیاید. حتی سالنهایی به نمایش فیلم کوتاه اختصاص یابد. اما باید واقعیتها و محدودیتها را هم در نظر گرفت. انجمن فیلم کوتاه تشکلی است که در هفته حدود چهار ساعت میتواند از یکی از اتاقهای خانه سینما استفاده کند...
واقعا سهم شما همین قدر است؟ اما اغلب صنفهای دیگر که به سینمای حرفهای ربط دارند، مکان ثابت دارند.
بله، ما سه شنبه و پنجشنبه هر هفته امکان تشکیل جلسه را در خانه سینما داریم. وقتی وضعیت یک صنف این گونه است که حتی یک خط تلفن مستقیم ندارد، بقیه موارد را خودتان حدس بزنید. البته امیدواریم بتوانیم امکانات بیشتری بگیریم، حداقل دفتری که بشود اسمش را دفتر گذاشت.
حضور رضا میرکریمی به عنوان مدیرعامل خانه سینما چه تاثیری دارد؟ ایشان هرچند وارد سینمای حرفهای شده، اما همیشه گوشه چشمی به سینمای مستند و فیلم کوتاه دارد.
در واقع یکی از اتفاقهای خوشایند برای ما حضور آقای میرکریمی است. ایشان به این عرصه علاقه نشان میدهند. شاید چون زمان زیادی از حرکتشان به سمت ساخت فیلم بلند نمیگذرد. امیدواریم بتوانیم از این روحیه آقای میرکریمی برای تقویت صنف استفاده کنیم.
مدیریت شما در انجمن فیلم کوتاه با حضور آقای جعفری جلوه در معاونت امور سینمایی همزمان شده است. ایشان چه در زمان حضور در تلویزیون و چه الان یکی از حامیان جریان فیلم کوتاه و مستند بوده است. آیا از این مزیت استفاده کردهاید؟
در زمان هیات مدیره قبلی با ایشان ملاقاتی داشتیم و ایشان از چتر حمایتی فیلم کوتاه صحبت کردند، البته با تعابیر خاص خودشان که فیلم کوتاه را به دوبیتی تشبیه کردند. به جرات میتوانم بگویم تفکیک دوباره مرکز گسترش از انجمن سینمای جوان بر اساس تعامل میان انجمن فیلم کوتاه و معاونت سینمایی صورت گرفت. در بازار فیلم فجر هم فرصتی پیش آمد و با ایشان درباره مسائل گوناگون صحبت کردیم.
با توجه به تاکیدتان بر لزوم تعریف فیلم کوتاه، آیا این مساله بر عضوگیری هم تاثیر میگذارد؟ یعنی هیات مدیره در گزینش متقاضیان عضویت وارد بحث تعریف میشود؟
ما از کسانی که هنوز عضو انجمن نشدهاند، چنین انتظاری نداریم. همینجا به تمام فیلمسازان در هر نقطه ایران میگویم که بدون داشتن تعریف از کار صنفی، فیلمهای خودشان را ارائه دهند. ما اعتقاد داریم آثار افراد ملاک ارزیابی است، نه دیدگاههایشان. به همین دلیل در کمیته عضوگیری و برای تشخیص صلاحیت متقاضیان، بیشترین امتیاز به فیلمهایی که افراد ساختهاند تعلق میگیرد. ما انتظارهای خودمان از افراد را زمانی که به عضویت درآمدند، مطرح میکنیم.
سوال آخر من این است که چرا در میان 11۶ عضو شما، تعداد فیلمسازان زن تا این حد اندک است؟ در حالی که ما زنان سازنده فیلم کوتاه کم نداریم و اکثرا فیلمسازان توانمندی هستند...
شاید انجمن را نمیشناسند. شاید هم فیلمهایشان مشخصا در قالب تعریفی که در اساسنامه از فیلم کوتاه دارد، نمیگنجد. مثلا ممکن است کارهایشان بیشتر مستند باشد. باعث افتخار ما است که تعداد اعضای خانم انجمن افزایش یابد، اما دلیل خاصی برای این مساله یا راهکار مشخصی به ذهنم نمیرسد. فقط میتوانم بگویم برای زنان فیلمساز هیچ محدودیتی وجود ندارد.
دیدگاهها
ایرج سالاروند
۲۳:۳۷ ۱۵ تیر ۱۳۸۶
با سلام امیدوارم فضایی باشد تا در باره نقطه نظرات وبررسی مدیریت فیلم کوتاه بتوانیم نظرات خود را در فضایی آرام به گفتگو بگذاریم منتظریم. با احترام