اینانا بعد از حضور در جشنواره فیلم کوتاه تهران امسال،در بیست و چهارمین جشنواره فیلم فجر در بخش مسابقه آثار مستند سینمای ایران،حضور دارد.
اینانا،ایزد بانوی هزارههای پیش از میلاد در منطقه بینالنهرین است که ریشه در «نه نه خاتون» بومی سرزمین ایران دارد.فیلم،ساختاری اپیزودیک دارد.اپیزود یک،داستان عشق اینانا و اپیزود دو،به اجرای مراسم امروزین در بیرجند و اپیزود پایانی،بازگشت روایت به روز نخست را روایت کرده است.
سودابه مجاوری،کارگردان این مستند،دانش آموخته سینما و پژوهش هنر است.مدتی در دانشکده سینما-تئاتر و دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد تدریس کرده و هم اکنون مشغول ساخت یک فیلم مستند است و فیلمی را در مرحله تدوین دارد.
اینانا از قاب بندی و ترکیب رنگ حساب شده ای برخوردار است: «سال ها نزد استادان بزرگی چون مسلمیان و امدادیان نقاشی آموختم.از این راه بود که به سینما آمدم.پس هر کادر،کمپوزسیون و رنگ یک تابلو را برایم گرد هم می آورد.اما در یک نگاه کلی،خلق هر اثر یک کنش خیالی است.همان «خیال فعال» است.چه نقاشی کنید،چه فیلم بسازید،از نوع داستانی یا مستند،شما اثر خود را می بینید، حس می کنید،لمس می کنید،سپس اجرا می کنید.ساخت اثر خود انگیخته،خودبخودی کار کردن، بیشتر فکری سورئالیستی است. یک اثر، اندیشه، فکر، ساختار و چارچوب سنجیده می خواهد٬ اما در زمان اجرا، همان فکر و ساختار در صحنه ای که بی تردید واجد حیات است. به گونه ای بداهه سازی بدل می شود و صحنه واقعی در گفت و گویی زنده، آفریده ذهن را به اکتشافی دوباره هدایت می کند.»
دستها نقش مهمی در تصاویر فیلم دارند.دستهایی که در نور ماه به طرف آسمان دراز شده اند و دستهایی که درخت و دیوارها را لمس می کنند: «ما با چشم به جهان نگاه می کنیم تا دریافت کنیم و با دست لمس می کنیم تا آن را احساس و جذب کنیم.با حس لامسه می شود جهان را به گونه ای دیگر فهم کرد.»
اینانا پشتوانه تحقیقی خوبی هم دارد: «تاریخ،فلسفه اساطیر و مفاهیم فرهنگی،حیطه های مورد علاقه و محبوب من هستند. نمی توانم بگویم از کی و چه زمان تحقیق ویژه این کار آغاز شد.سال ها بود که شوق ساخت فیلمی در باب اساطیر باستانی و ایزد بانوان «اینانا» را داشتم که اطلاعات تاریخی و مستندات معین و اثبات شده ای به همراه دارد. اما بخش پیچیده این بازگشت به اساطیر٬ چگونگی ارتباط با آن، پایه تحقیقاتی و اطلاعات تاریخی بود با مفاهیم و زندگی امروزی.»
بیشتر نماهای فیلم بسته هستند: «شاید برای اینکه به جهان کلوزآپ نگاه می کنم. اما یک قانون کلی هم وجود دارد و آن این که، یکی از ویژگی های مهم هر اثر هنری این است که نقطه دیدها و ترکیب های جدید عرضه کند تا عادات دیداری و فکری درهم بشکند و سر مشق ها و الگوهای ساکن را دگرگون کند،زیرا ما عادتا می بینیم. اما،نگاه نمی کنیم. سعی کردم در این عرصه تجربه کنم.»
یک دیدگاه بگذارید