گفت‌وگو با «فریبا حاج‌میرزاعلی» دبیر هشتمین جشنواره فیلم یاری

فرصتی برای شناساندن فرهنگ ایرانی

مرجان ریاحی – اپسالا: هشتمین «جشنواره فیلم یاری» امروز در اپسالا افتتاح شد. یاری که همه ساله درآمد حاصل از فروش بلیت فیلم‌های حاضر در جشنواره را برای حمایت از کودکان نیازمند ایرانی صرف می‌کند، امسال 10 فیلم کوتاه و مستند و 8 فیلم بلند را به نمایش می‌گذارد.
فریبا حاج‌میرزاعلی دبیر جشنواره هدف از برگزاری یاری را شناساندن فرهنگ و هنر ایران، شناساندن انجمن یاری و جذب یاری کننده جدید برای کمک به کودکان نیازمند ایرانی عنوان می‌کند. جشنواره یاری تا ۱۹ مهرماه در شهرهای اوپسالا، استکهلم و وستروس به کار خود ادامه خواهد داد.

این هشتمین دوره جشنواره فیلم یاری است. جشنواره در طول این هشت سال چه مسیری را گذرانده است؟
جشنواره یاری از یک حرکت فرهنگی کوچک آغاز شد و امروز  پس از 8 سال به یک رویداد فرهنگی جدی در شهر اپسالا تبدیل شده است. با توجه به اینکه در زمان معینی هرسال برگزار می‌شود این خود به اهمیت آن افزوده است. این حرکت فرهنگی هم اکنون در استکهلم جای خود را پیدا کرده و در حال گسترش به دیگر شهرهای سوئد است.
به نظر می‌رسد با توجه به اهداف خیریه جشنواره، ملاک شما در انتخاب فیلم‌های بلند محبوبیت کارگردان و بازیگران آنهاست. در این زمینه لطفا توضیح دهید.
ملاک ما در انتخاب فیلم کارخوب است نه هنرپیشه و کارگردان و باعث خوشحالی است که روز به‌ روز بر تعداد فیلم‌های خوب اضافه می‌شود. البته حضور کارگردان و بازیگر همزمان با نمایش فیلم‌شان جدی بودن کار را نشان می‌دهد.
درباره انتخاب فیلم‌های کوتاه و مستند چه معیارهایی را در نظر داشتید؟
ما نهایت سعی خود را کردیم که فیلم‌هایی را به نمایش بگذاریم که در آنها به مسائل کودکان و زنان توجه بیشتری شده است و خوشبختانه امسال هم چند کار خوب داستانی در این مورد و چند کار خوب مستند را به نمایش خواهیم گذاشت.
در زمینه گسترش جشنواره به شهرهای دیگر سوئد چه اهدافی را دنبال می‌کنید؟
ما به غیر از اینکه خواهان گسترش و شناساندن فرهنگ ایرانی هستیم؛ در صدد شناساندن «انجمن یاری» با اهداف خیرخواهانه‌اش در شهرهای مختلف سوئد هم هستیم تا بتوانیم با قدرت و پشتوانه بیشتری در راستای تحقق هدف‌های انجمن تلاش کنیم.
مخاطبان جشنواره یاری تا چه حد با آن ارتباط برقرار کرده‌اند؟
بیشترین مخاطبان جشنواره یاری کماکان ایرانیان ساکن سوئد هستند ولی ما در سال‌های اخیر شاهد حضور چشمگیر تماشاگران سوئدی و دیگر ملیت‌ها بوده‌ایم و این حضور هر سال پررنگتر می‌شود. ما ضمن حفظ مخاطبان همیشگی به مخاطبان تازه نیز دست یافته‌ایم.
با توجه به برنامه جشنواره به نظر می‌رسد که سعی کرده‌اید فیلم‌های کوتاه و مستند را در سانس‌های متوالی در کنار فیلم‌های بلند قرار دهید. در این زمینه توضیح دهید.
ما سعی کردیم در کنار یک فیلم بلند یک یا دو فیلم کوتاه نمایش دهیم تا تماشاچیان بتوانند حداکثر استفاده از زمانی را که در سینما هستند را ببرند و همزمان از دیدن فیلم‌های کوتاه و بلند بهره گیرند.
ایرانیان مقیم سوئد از فیلم‌های کوتاه و مستند ایرانی استقبال می‌کنند؟ با این فیلم‌ها آشنایی دارند؟
هم‌وطنان عزیزمان بیشتر تمایل به دیدن فیلم‌های بلند دارند و مخاطبان فیلم‌های کوتاه و مستند بیشتر سوئدی‌ها و یا از ملل دیگر هستند. اما یکی از برنامه‌های آتی انجمن داشتن فعالیت و همکاری در زمینه فیلم‌های کوتاه است و ما الان مشغول تدارکات برای جشنواره‌ای در این ارتباط در ماه فوریه 2009 هستیم و بسیار امیدواریم که این حرکت با استقبال خوبی روبرو شود.
مهم‌ترین حامیان و همکاران جشنواره یاری در سوئد چه نهادهایی هستند؟
اول از همه باید از ایرانیان عزیز مقیم سوئد نام ببرم و تشکر کنم که بدون حمایت و یاری آنها فعالیت‌های ما انجام شدنی نیست. از ارگان‌های سوئدی باید از انجمن NBV  نام ببرم که همه ساله ما را مورد حمایت خود قرار می‌دهد. بخش فرهنگی شهرداری اپسالا ، ارگان Forum Syd و یکی دو اداره دیگر که آنها هم بسته به قدرت و توانایی‌هایشان ما را پشتیبانی می‌کنند.
به نظر می‌رسد با گذشت زمان، جشنواره یاری گسترش یافته است. چشم‌انداز آینده شما چیست؟
اولین دوره جشنواره در سال 2001 ما فقط در یک شهر برنامه داشتیم و آن هم دو روز با امکاناتی بسیار محدود. اما خوشبختانه در حال حاضر در سه شهر برنامه داریم با روزها و داشتن امکانات بیشتر. اولین هدف ما هر چه پربارتر و  پرمحتواتر کردن جشنواره است و سپس گسترش آن به دیگر شهرهای سوئد و در نهایت کمک بیشتر دادن به کودکان کشورمان. همین الان که با شما مصاحبه می‌کنم از دو شهر دیگر سوئد نامه‌هایی دریافت کرده‌ایم مبنی بر اظهار تمایل دو انجمن دیگر ایرانی که خواستار همکاری با ما در جهت برگزاری جشنواره فیلم هستند. که البته امسال شاید با توجه به بستن برنامه جشنواره و ضیق وقت امکان عملی شدن نداشته باشد. دریافت این نامه‌ها به عقیده من نشانه کار خوب و درست و سالم کار کردن انجمن است و باعث دلگرمی.
نمایش فیلم «بادبادک باز» در کنار فیلم‌های ایرانی جالب توجه است. دلیل انتخاب این فیلم بازی همایون ارشادی در آن بود؟ آیا این فیلم در سوئد اکران عمومی داشته است؟
فیلم بادبادک باز در اپسالا اکران شده است و در حال حاضر در برخی از شهرها هنوز بر روی اکران است. اما دلیل انتخاب این فیلم جز بازی آقای ارشادی و دیالوگ‌های فارسی این بود که امکان دیدن این فیلم را برای کسانی که هنوز موفق نشده‌اند این فیلم را ببینند، فراهم کنیم.
شاید جذب فیلم‌های کشورهای دیگر جهان بتوانند در جذب مخاطب بیشتر و در نتیجه درآمد بیشتر برای کمک به کودکان بی‌سرپرست موثر باشد. آیا برگزارکنندگان یاری تمایلی به بین‌المللی کردن این جشنواره دارند؟
در حال حاضر اینچنین تصمیمی نداریم و تلاش‌مان را معطوف به داشتن فیلم‌های خوب و اجرای بهتر و برگزاری جشنواره کرده‌ایم. اما شاید در سال‌های بعد این کار را کردیم.
آیا در چشم‌انداز جشنواره رقبابتی کردن آن را مد نظر دارید؟
در حال حاضر خیر. هدف ما همان‌طور هم که قبلا خدمتتان گفتم شناساندن فرهنگ ایرانی و کمک کردن به کودکان نیازمند کشورمان به ادامه تحصیل است و ما با دید دیگری به این حرکت نگاه می‌کنیم و رقابتی کردن جشنواره با توجه به امکاناتی که می‌طلبد، در حال حاضر در دستور کار ما نیست.
نشست‌های گفت‌وگو با سینماگران چقدر مورد توجه قرار می‌گیرد؟
نشست‌های گفت‌وگو با سینماگران یکی از برنامه‌های اصلی جشنواره است که در پایان هر نمایش فیلم با حضور دست‌اندرکاران انجام می‌شود. این حرکت کم کم جای خود را باز می‌کند و هر سال تعداد بیشتری در این نشست‌ها شرکت می‌کنند.
امسال پس از برگزاری جشنواره، در شهرهای دیگر هم جلسات نمایش دارید. این برنامه با چه هدفی طراحی شده است؟
جشنواره در اپسالا برای هشتمین‌بار، استکهلم چهارمین‌بار و در شهر وستروس برای اولین بار برگزار خواهد شد و هدف شناساندن فرهنگ و هنر ایران، شناساندن انجمن و هدف‌هایش و در نهایت جذب یاری کننده جدید برای کمک به کودکان نیازمند در ایران برای ادامه تحصیل، بودن در خانواده و حفظ آنها از خطرات است.
درآمد حاصل از نمایش فیلم‌ها چگونه به کودکان نیازمند ایرانی می‌رسد؟
کمک‌های انجمن از طریق گروه هماهنگی انجمن در ایران توسط رابط‌های انجمن به کودکان زیر پوشش در برابر دریافت کارنامه پرداخت می‌شود.
حرف آخر؟
تشکر می‌کنم از شما و «پایگاه خبری فیلم کوتاه» و همچنین تمامی دوستان عزیزی که ما را در اجرای جشنواره یاری کمک کرده‌اند، بخصوص فیلمسازانی که با در اختیار گذاشتن فیلم‌شان به ما یاری دادند.

یک دیدگاه بگذارید

لطفا حاصل عبارت زیر را به عدد در کادر مقابل آن بنویسید.
آخرین خبرها