گفت و گو با حسن نجفی

حسن نجفی مدت ها در حوزه هنری در برنامه ریزی برای ساخت و ساز فیلم مستند مشارکت داشته و از زمانی که در حوزه هنری استان آذربایجان مشغول به کار شده در این استان هم فعالیت های جدی در سر و سامان دادن به ساخت آثار مستند داشته است.با او درباره برنامه هایش گفتگو کردیم.

مدتی است که مسئولیت اداره حوزه هنری استان آذربایجان بر عهده شما قرار گرفته است.در این مدت چه اقداماتی برای حمایت از «فیلم کوتاه» صورت گرفته است؟
این سمت به تازگی به من محول نشده است و از حدود 14 سال قبل البته با فاصله ای یکی دو ساله مسئولیت اداره حوزه هنری آذربایجان را عهده دار بودم.به اعتقاد من اولین کار ما در حوزه هنری تبریز باید ایجاد تغییر در تفکرات ایجاد شده نسبت به سینما می شد.در راستای این اقدامات در نظر داشتیم تا حاشیه امنیتی برای فعالیت های سینمایی بوجود آوریم.برای ایجاد این حاشیه امنیت به بازسازی سینماها و تغییر فضای های حاکم بر آن پرداختیم و در ادامه این روند سینماها به مراکز فرهنگی هنری تبدیل شدند که در آن علاوه بر نمایش فیلم،کتابخانه،گالری،عکس و نقاشی هم تاسیس شد.برای اینکه خانواده ها به فضای سینماها اعتماد داشته باشند،برخی از مسئولیت ها را برعهده خانم ها قرار دادیم.مجموعه فرهنگی هنری سینما قدس برای تحقق این اهداف ساخته شد.مشکل دیگر ما در سینما عدم حرکت های موازی است،یعنی همواره جشنواره هایی مقابل هم تاسیس می شوند و فعالیت می کنند اما برای آنها ارتباط ارگانیک تعریف نمی شود.در صورتیکه این اتفاق می افتاد و می توانستیم سینمای ملی خود را از درون این جشنواره ها خارج کنیم.اگر شورایی وجود داشت که از جشنواره ها تعریف درستی ارائه می داد و نسبت آن ها را با یکدیگر تعریف می کرد می توانستیم به نتیجه درست تری برسیم.یکی از اهداف ما در حوزه هنری تبریز ایجاد این تغییرات در جشنواره است.
قصد برگزاری جشنواره ای دارید؟
فعلا در مراحل اولیه کار هستیم.با توجه به موقعیت جغرافیایی تبریز و نزدیکی آن به کشورهایی چون ترکیه،ارمنستان و آذربایجان در نظر داریم جشنواره ای بین المللی با حضور آثار کوتاه تولید شده در این کشورها برگزار کنیم.
نظر سایر مسئولان در مورد برگزاری این جشنواره ها چیست؟

در حال حاضر من قصد برگزاری این جشنواره را کرد ه ام و به کشورهایی که نام بردم برای به دست آوردن فیلم های خوب سر می زنم.به اعتقاد من ابتدا پایه کار را شروع کنیم و پس از آن موافقت مسئولان را جذب کنیم.هدف اصلی من از برگزاری این جشنواره نشان دادن این قضیه است که می توان در فیلم ها و برگزاری جشنواره بیش از پیش به مسائل اقلیمی مناطق برگزاری جشنواره توجه کرد.
در راستای همین ایده جشنوار«نگاه دوم» امسال برگزار شد؟
در جامعه ای که بحران زده است،برگزاری چنین جشنواره ای می تواند نتیجه ای مثبت در پی داشته باشد که البته به اعتقاد من «نگاه دوم» یکی از جشنواره های موفق بود.باید به این مساله اشاره کنم که در راستای اقدامات صورت گرفته در حوزه هنری تبریز تلاش کردیم تا تولیدات فیلم ها با مشارکت«انجمن سینمای جوان» صورت گیرد.در این قسمت حوزه سرمایه های خود را در بخش آموزش متمرکز کرده است.اولین دوره آموزش های عالی در حوزه برگزار شد و در این کلاس ها فیلمنامه نویسی،نمایشنامه نویسی و داستان نویسی آموزش داده شد.البته آموزش مبانی را به دلیل تعدد بخش هایی که به این آموزش می پردازد حذف کردیم و فقط به آموزش پایه ای و عالی پرداختیم.
از فیلمسازانی که این دوره آموزشی را می گذرانند حمایت می شود؟ 
پس از پایان دوره ها از فیلمسازان حمایت می شود.در حال حاضر طرح 40 فیلم،40 فیلمساز را آغاز کرده ایم که در این دو ماه و نیم 5 فیلم تولید شده است.برای این فیلم ها تعریف هایی چون انسان و معنویت،انسان و طبیعت و...ارائه شده است.امکانات فنی و بودجه ای در اختیار فیلمسازان قرار می گیرد.
متاسفانه با جشنواره هایی روبرو هستیم که پس از یکی دو دوره برگزاری و پس از تغییر مدیریت ها دیگر پیگیری نمی شود برای اینکه برای جشنواره هایی که شما پایه گذارش بودید این اتفاق نیافتد چه اقداماتی انجام داده اید؟
مدت ها فعالیت های صورت گرفته در سینما بدون وجود ناظری اتفاق افتاده است اما در حال حاضر پایگاهی همانند«پایگاه خبری فیلم کوتاه» وجود دارد که به جریانات آغاز شده در عرصه فیلم کوتاه نظارت می کند و پیگیر اتفاقات است.اعتقاد دارم به واسطه وجود این پایگاه مرجعی وجود دارد که می تواند بسیاری از اتفاقات را نهادینه کند و پیگیر باشد.تحلیل هایی که در این سایت صورت می گیرد می تواند آغاز گر جریان هایی در سینما باشد.برای اینکه جشنواره ها پا برجا بمانند نگاه مطبوعات بخصوص این سایت که به فیلم کوتاه تخصصی نگاه می کند اهمیت بسیار بالایی دارد.جشنواره «فیلم100» و «نگاه دوم» هر دو با حمایت مطبوعات روبرو شدند و به این واسطه امکان ادامه فعالیت به دست آوردند.

پس از این اجرای طرح اکران حرفه ای فیلم کوتاه ادامه پیدا نمی کند؟
نه،طرح در دست اجراست و مشغول تهیه سری دوم فیلم ها هستیم.در دوره دوم در سنندج،ارومیه و مازندران پایگاهی برای نمایش فیلم کوتاه راه اندازی خواهد شد. که در این راه گفت و گوهایی ما به مسئولان جدید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی و انجمن سینمای جوان،بسیار تاثیر گذار خواهد بود.
چرا برای جذب فیلم ها فراخوان نمی دهید؟
در این زمینه هم «پایگاه خبری فیلم کوتاه» می تواند حضور موثری داشته باشد و در جذب فیلم ها تاثیر گذار باشد پیش از این نحوه عقد قرار داد به گونه ای بود که اجازه نمی داد فیلمسازان به حقوق خود برسند که در حرکت جدید این سدها برسد راه فیلمسازان نخواهد بود.
شنیده می شد که قرار است جشنواره های جهت مرور تولیدات 27 سال گذشته در سینمای کوتاه در آذربایجان برگزار شود.
بله،این جشنواره با عنوان 27 تا یکی دو ماه آینده برگزار می شود.که در آن همان طور که گفتید فیلم های تولید شده در 27 سال گذشته در آذربایجان مرور می شود.
داوران چطور انتخاب می شوند؟
غیر از خودم داوری از تهران،دیگری از آذربایجان و یکی از داوران از ترکیه خواهد بود.از آن جا که فیلم ها به منطقه تولید خود بسیار وابسته هستند،نمی توان چندان هم به داوران خارج از منطقه آذربایجان تکیه کرد.
طبق گفته های قبلی تان گویا قرار است برای جشنواره های استانی از تهران سیاست گذاری شود،این امر تا چه حد محقق شده است؟
هدف ما تعیین سیاست کلی جشنواره ها در ارتباط با هم است.در این نگاه هر جشنواره ماموریت های خاص خود را برعهده دارد.خلاء های موجود،پتانسیل و قابلیت ها به واسطه این نگاه و سیاست ها شناسایی می شود.بر اساس این برنامه سیاست گذاری جشنواره ها در تهران صورت می گیرد و طبق این تعریف ها،لزوم راه اندازی جشنواره هایی احساس می شود و به این شکل شاهد شروع به کار جشنواره هایی از سوی حوزه می شویم.البته بر خلاف انتظاراتی که از حوزه هنری وجود دارد،بودجه چندان زیادی در دست این بخش نیست و حوزه با وجود تمام نا عدالتی ها تلاش می کند اقدامات مهمی در سینما انجام دهد.
جشنواره هایی که از سوی حوزه هنری برگزار می شود،اغلب به موضوع خاصی می پردازد.جشنواره ای که قرار است در تبریز برگزار شود به چه موضوعی می پردازد؟
قصد دارم این جشنواره مربوط به فطرت انسان ها باشد.با آن که سینمای دینی مربوط به فطرت است اما اغلب پوسته بیرونی مورد توجه قرار می گیرد.بنابراین می خواهیم علاوه بر سیال کردن موضوعات بستر اصلی را بر فطرت بگذاریم.مسائلی که مربوط به اشتراکات فرهنگی باشد نه شعار زده است نه سیاسی.پس می توان به خوبی به آن پرداخت و چنین فیلم هایی را مد نظر قرار داد.

یک دیدگاه بگذارید

لطفا حاصل عبارت زیر را به عدد در کادر مقابل آن بنویسید.
آخرین خبرها