نشست تخصصی مستند صنعتی با همراهی کامران شیردل مستندساز پیشکسوت ایرانی در خانه مستند اصفهان برگزار شد.
به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» حلزونی های دور کم کن از فرشاد احمدی، سنگ، مادر خاموش ساخته فرشاد فداییان و همچنین فیلمهای بوم سیمین، پیکان و گاز، آتش، باد از ساختههای کامران شیردل آثاری بودند که با توجه به رویکرد جلسه یعنی مستند صنعتی بر روی پرده رفتند.
در ادامه جلسه، نشست تخصصی مستند صنعتی با صحبتهای فرشاد احمدی کارگردان و مدرس فیلمسازی ساکن اصفهان که سابقه ساخت چندین مستند صنعتی را در کارنامه خود دارد در خانه مستند آغاز شد.
احمدی با توجه به فرم آثار شیردل مستندهای صنعتی او را دارای ریتم درست و قابل ارجاعی معرفی کرد. وی با اشاره به حضور کامران شیردل در دهه شصت در اصفهان و همکاری وی با فولاد مبارکه، آثار صنعتی او برای مجتمع فولاد را کاملترین مستندهای ساخته شده برای این مجتمع عظیم صنعتی کشور برشمرد و به عنوان نمونهای جامع از مستند صنعتی یک مستندساز برجسته برای حوزه صنعت کشور معرفی کرد.
احمدی در ادامه با اشاره به سکانس جوشکاری در مستند پیکان به نقش صدا در آن اشاره کرد و صدای سکانسهای جوشکاری را به صدای رگبار گلوله تشبیه کرد.
وی همچنین به سکانس آب خوردن کارگران در پیکان اشاره کرد و قطع شدن صدا را دلیلی بر انسانیتر شدن محیط دانست. اشارات احمدی به فیلم پیکان بسیار مورد توجه کامران شیردل قرار گرفت و وی را شخصی نامید که مشخصا با دقت بسیار زیاد آثار او را دیده و همچنین در تکمیل صحبتهای فرشاد احمدی صحنه آب خوردن کارگران را به آب خوردن قربانی قبل از ذبح شدن تشبیه کرد.
در ادامه جلسه کامران شیردل با توضیحاتی در رابطه با روند ساخته شدن مستندهای صنعتی اش که در جلسه به نمایش گذاشته شده بود از مصائب و مشکلات مستند صنعتی و همچنین فرصت ها و راهکارهایی برای ساخت مستند صنعتی گفت. از جمله مشکلاتی که نامبرده به آن اشاره کرد جدا شدن تمام اعضای گروه فیلمبرداری از او در مقطعی از ساخت مستند گاز، آتش، باد به علت بمبارانهای مکرر منطقه بود. جدایی که شیردل را ناگزیر کرد در سالهای جنگ تحمیلی به تنهایی کار فیلمبرداری را ادامه بدهد.
مسئله مهم دیگری که در ادامه و در پرسش و پاسخ تماشاگران از شیردل پرسیده شد مسئله نوع رابطه مستندساز صنعتی با سفارش دهنده و میزان دخالت مجاز سفارش دهنده در اثر است. وی با اشاره به مستند پیکان، برادران خیامی، سفارش دهندگان مستند فوق را دارای ذهنی باز دانست که آمادگی پذیرش یک کار جسورانه و متفاوت را داشتند و در عین حال گفت در پروژه هایی هم با ارگانهای صنعتی و یا دولتی مواجه شده است که به هیچ عنوان با این ذهنیت باز با مقوله فیلم مواجه نشده اند، ولی با این حال او همچنان سعی کرده فیلم شخصی خودش را بسازد.
شیردل در پاسخ به پرسشی در رابطه با اینکه اگر به گذشته برگردد آیا مجددا مستندهای اجتماعیاش را خواهد ساخت پاسخ داد: که اگر به گذشته بازگردد دیگر این کار را نخواهد کرد! وی همچنین گفت زمانی فکر میکرده که با ساختن فیلم میتوان جهان را تغییر داد؛ اما امروز دیگر به این نظریه معتقد نیست و از تاثیرگذاری سینما بر جهان ناامید شده است و چشم انداز روشنی برای جهان متصور نیست. این جلسه که با استقبال علاقمندان به هنر در تالار نگارستان امام خمینی و به همت خانه مستند، دفتر تخصصی سینما، جهاد دانشگاهی و مرکز گسترش سینمای مستند برگزار شده بود با صحبتهای کامران شیردل به پایان رسید.
گفتننی است «پایگاه خبری فیلم کوتاه» حامی خبری این رویداد فرهنگی است.
یک دیدگاه بگذارید