نشست تخصصی هیات داوران با فیلمسازان پنجشنبه هشتم اسفندماه طبق زمان بندی اعلام شده، در سالن شهر قصه پردیس سینمایی آزادی با حضور محمدمهدی طباطبایی نژاد، دبیر هنری جشنواره، سهیل جهان بیگلری، رئیس سازمان توسعه سینمایی سوره، هادی مقدم دوست، نویسنده و کارگردان و امیرمحمد دهستانی کارگردان انیمیشن برگزار شد.
به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» این نشست پس از صحبت های دبیر هنری جشنواره و رئیس سازمان توسعه سینمایی سوره مبنی بر ارتقای سطح کیفی آثار به نسبت ادوار پیشین جشنواره و تاکید بر حمایت بیشتر مراکزی چون صدا و سیما و ارگان هایی که قابلیت پخش این دسته از آثار را دارند، به سمت بخش پرسش و پاسخ فیلمسازان با هیات داوران رفت.
جهان بیگلری در پاسخ به پرسشی مبنی بر قضاوت میان آثاری که شعار اخلاقی دارند و آثاری که به صورت عمیق تری مفاهیم اخلاقی را به بیننده اثر منتقل می کنند، اظهار داشت: با توجه به اینکه حوزه هنری این جشنواره سینمایی را از 9 سال پیش شروع کرد به تدریج این تولیدات بیشتر تجربه کسب می کنند و تولید کارها نیز سطح کیفی بیشتری می یابد. همچنین با نگاه به تولیدات 9 سال گذشته در می یابیم شاید در سال های اول فیلم ها حالت شعاری پیدا می کرد اما به مرور و طی این سال ها کیفیت آثار به مراتب بیشتر شده است.
وی همچنین در خصوص پیش داوری برخی نسبت به تعلق گرفتن جوایز بیشتر به تولیدات حوزه هنری، اذعان کرد: به قدری فیلم ها زمان کوتاهی داشت که فرصت خواندن اسم تهیه کننده و ... را به هیات داوران نمی داد. این فراگیری و شکل برگزیده شدن معطوف به کارهای ارتقا یاقته بوده و گمان نمی کنم هیچ وقت تولیدات سازمان خاصی مدنظر بوده باشد.
طباطبایی نژاد: حذف هیات انتخاب با هدف قضاوت دقیق تر صورت گرفته است
طباطبایی نژاد نیز در ابتدای این نشست گفت: نکته ای که جسارتا می توانم اذعان کنم این است که یکی از مشکلات جشنواره ها هیات انتخاب است. در اکثر جشنواره های معتبر دنیا عنوانی به نام هیات انتخاب یا بازبین وجود ندارد بلکه این وظیفه بر عهده ستاد اجرایی و چند کارشناس مهمان است.
وی در پاسخ به دوستی که از نحوه انتخاب آثار بخش غیررقابتی جشنواره پرسیده بود، اظهار داشت: می توان گفت در بخش مسابقه سه باکس و در مجموع 94 فیلم را باید آماده می کردیم، علاوه بر این مجموعه انتخاب شده باید مورد قضاوت نیز قرار می گرفت. از سوی دیگر ستاد اجرایی و کارشناسان مهمان 1513 فیلم را بازبینی می کردند واین بازبینی گاهی در چند مرحله انجام می گرفت.
وی در خصوص حذف هیات داوران تصریح کرد: حذف این هیات به دلیل قضاوت دقیق تر بوده است. ستاد اجرایی از روز ارسال فیلم ها به بازبینی فیلم ها می پرداخت تا انتها. بنابراین اگر فیلمی به زعم شما می توانسته در بخش مسابقه باشد اما در بخش غیر رقابتی قرار گرفته بخشی از آن به سلیقه این ستاد برمی گردد.
نمی توان وجود سلیقه داوران در انتخاب آثار را نادیده گرفت
طباطبایی نژاد با تاکید بر این موضوع که اگر کار انتخاب گروهی که فیلم های راه یافته را انتخاب کرده اند توسط یک گروه حرفه ای دیگر هم انجام شود، تنها 10 درصد دامنه تغییرات به وجود می آید، عنوان داشت: بپذیریم انعطاف سلیقه ای وجود دارد، چون در حوزه هنر قرار گرفته ایم و به جرات می توانم بگویم ملاک قضاوت آثار تنها کیفیت آنهاست.
فیلم همخوان با رویکرد جشنواره، بدون کیفیت و ساختار لازم در جمع راه یافتگان قرار نگرفته است
مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی همچنین در ادامه افزود: برخی فیلم ها به دلیل مضمون در بخش رقابتی قرار گرفته است چون همسو با شعار سینمای اخلاق است. اما فیلم همخوان با رویکرد جشنواره، بدون کیفیت و ساختار لازم در جمع راه یافتگان قرار نگرفته است.
طباطبایی نژاد با این یادآوری که نمایش آثار در جشنواره مهم است، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه تعداد فیلم های نمایش داده شده زیاد است، گفت: وقتی جشنواره ای اکران دارد مجموعه ای از آثار نمایش داده می شود و تعداد اندکی برگزیده می شود.
دبیر هنری این جشنواره با اظهار این مساله که مضمون می تواند یکی از مولفه های انتخاب فیلم باشد، گفت: شعار دائمی ای جشنواره سینمای اخلاق است اما به این واسطه فیلم حاوی شعار اخلاقی انتخاب نشد،بلکه عمق بازخورد و پیام فیلم در قضاوت آثار مهم بود.
وی همچنین در خصوص حذف هیات داوران جوان که یکی از سوالات حضار را شامل می شد، چنین توضیح داد: سال گذشته محدودیت سنی 35 سال را برای جشنواره در نظر گرفته بودیم که این دوره با توجه به برداشته شدن این سقف سنی طبعا هیات داوران جوان نیز قابل تفکیک نبود. علاوه بر اینکه محدودیت نمایش داده نشده اثر ارسالی برای جشنواره در جای دیگر، جزو آیین نامه جشنواره نبود.
طباطبایی نژاد همچنین در پاسخ به انتقاد یک شرکت کننده به فرم برخی فیلم ها، گفت: فرم های مختلفی در حوزه سینمای تجربی وجود دارد. مساله مهم در اینجا انتقال مفهوم است و اینکه فیلمسازی به کار کردن در حوزه تجربی علاقه دارد در کیفیت و یا انتخاب اثر او تاثیرگذار نیست.
وی ادامه داد: فرصت جشنواره برای همه سلایق است؛ تجربه گرا، کلاسیک و نوآورانه به شرط وجود کیفیت لازم در مجموعه راه یافتگان قرار می گیرد و تفاوتی در انتخاب ایجاد نمی کند.
فیلم با موضوع ارزشی الزاما به معنی سطحی بودن آن نیست
هادی مقدم دوست در نشست هیات داوران نهمین جشنواره بین المللی فیلم های 100 ثانیه ای گفت: فیلم با موضوع ارزشی الزاما به معنی سطحی بودن آن نیست.
هادی مقدم دوست در این نشست که با حضور جمع زیادی از علاقمندان به هنر فیلمسازی برگزار شده بود ملاک داوری خود برای انتخاب آثار رسیده به جشنواره فیلم های ١٠٠ ثانیه ای را در سه عنوان خلاصه کرد و گفت: مطلب و محتوایی که قرار است منتقل شود، تلاشی که برای انتقال معنی شده و خلاقیت و نوآوری که به بیان در فیلم کمک می کند سه ضلع تشکیل دهنده ملاک های من برای انتخاب آثار شرکت کننده در جشنواره بودند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر ارزش فنی در فیلم ها تقویت شده است افزود: بارها در جشنواره های دیگری که به عنوان داور شرکت داشته ام این نکته را به وفور می دیدم که ارزش فنی با ارزش بیانی و خلاقیت در فیلم در حال ممزوج شدن است. هر چند بالا بودن کیفیت فنی فیلم به بالغ بودن آن کمک می کند اما به نظر من این معیار تنها برای خوب بودن فیلم کافی نیست.
این کارگردان کشورمان ادامه داد: علاوه بر کیفیت فنی ، تاثیر گذاری، سلیس و خلاقانه بودن فیلم از اهمیت زیادی برخوردار است و عکس این موضوع را می توان روایت های تکراری و خلاقیت هایی که نتیجه خلاقیت های باز تولید فیلم های قبلی است، عنوان کرد.
مقدم دوست با بیان اینکه هیچ مفهومی بالذات سطحی نیست مگر اینکه سطحی به آن نگاه کنیم، گفت: مفهوم و برخورد سطحی با مفهوم دو موضوع جدای از یکدیگر هستند. فیلم با موضوع ارزشی الزاما به معنی سطحی بودن آن نیست و اگر من به فیلمی که دارای مفهوم ارزشی بوده امتیاز دادم به دلیل آمیخته بودن آن با بیان و خلاقیت مناسب بوده است.
کارگردان فیلم سینمایی «سر به مهر»، با رد این مطلب که ارزشی بودن مفهوم فیلم به معنای سطحی بودن آن است، گفت: فیلم سفارشی ضعیف که با محتوای ارزشمند ساخته شود، نکته منفی است اما باید ببینیم این فیلم ها را چه کسی ساخته است. عامل اصلی در ساختن فیلم هنرمند است اما آیا جشنواره های مختلف اعلام می کنند که فیلم سطحی ساخته شود؟
وی با اشاره به اینکه اگر جشنواره ای غالب فیلم های خود را از فیلم های سطحی انتخاب کند، نکته منفی برای آن محسوب می شود، اظهار داشت: محتوای ارزشمند در داوری فیلم های رسیده به جشنواره فیلم 100 از اهمیت خاصی برخوردار بودند به عنوان مثال فیلمی که در آن اسراف را نهی می کند به نظر من دارای امتیاز مثبتی است زیرا این مسئله به وفور در کشور دیده می شود.
مقدم دوست که سالهاست در زمینه فیلم کوتاه فعالیت می کند، اضافه کرد: من در طول سالها فیلمنامه های زیادی را خوانده ام و بیشتر موضوعات آنها دارای رویکرد های مشترکی چون موضوعات عشقی، اخلاق، کهنسالان و مجازات بوده اند. من منکر این موضوع نیستم که جوایزی به فیلم های ضعیف با مضمون ارزشی داده شده که این کار باعث ایجاد رغبت برای ساختن فیلم های سطحی با موضوعات ارزشی در میان افراد شده است اما باید گفت کسی در حال حاضر این موضوعات را تحمیل نمی کند.
این کارگردان خاطر نشان کرد: روح هنری مغلوب موفقیت شده است. هیچ کس موفقیت را بد نمی داند اما وقتی موفقیت هدف می شود و رفتار هنری در ذیل قرار می گیرد در نهایت به مسیری برای تبدیل شدن به ژانر می رسد.
وی در جواب این سوال که چرا عنوان اخلاق برای جشنواره فیلم 100 انتخاب شده است، گفت: این حرف از ناحیه آسیبی است که فیلم های ضعیفی با بیان ناقص ساخته شده اند و جایی رفتند که به آن جایزه تعلق گرفته است. هیچ کس با مقوله اخلاق مشکلی ندارد و این اطمینان را به شما می دهم که اگر عنوان اخلاق برای فیلمی اعلام نشود ، با طبیعت سالم همه ما فیلمی اخلاقی ساخته خواهد شد.
این کارگردان با تاکید بر اینکه نباید با ساخت فیلم ضعیف به اخلاق ضربه وارد کنیم، گفت: اخلاق مفهومی کلان است. ما حتی دارای اقتصاد اخلاق هم هستیم و اگر با موضوعاتی درباره عدالت و تبعیض هم فیلمی تولید کنیم باز هم فیلمی اخلاقی ساخته ایم.
مقدم دوست نقش مخاطب را دارای اهمیت زیادی دانست و افزود: اگر ما مایلیم فیلم هایمان بیننده داشته باشد باید به نفع مخاطب فیلم ساخته شود چرا که اگر منافع او در نظر گرفته نشوذد ، فیلم ما دیده نخواهد شد.
وی اضافه کرد: اگر ما به استقبال مخاطب از فیلم اعتقاد داشته باشیم باید به مساله نیاز او هم توجه کنیم. به این ترتیب به معدلی خواهیم رسید که در آن نمی توانیم بگوییم که فیلم اخلاقی نخواهیم ساخت.
مقدم دوست با اشاره به فیلم سینمایی سر به مهر که کارگردانی آن را بر عهده داشته است گفت: هیچ کس به من پیشنهاد ساخت این فیلم رابا موضوع نماز نداد، بلکه ساخت این فیلم به دلیل علاقه شخصی من به نماز است. این طور نیست که اگر کسی درباره نماز فیلمی می سازد حتما سفارشی کار کرده است.
دهستانی: نباید مفهوم را در فیلم حذف کرد
یک انیمیشن ساز در نشست هیات داوران جشنواره فیلم 100 با بیان این که فیلمسازان جوان نباید مفهوم را در آثار کوتاه انکار کنند، گفت: فیلم های کوتاه در حال تبدیل شدن به کلیشه هستند و فیلمسازان نیز به این کلیشه ها عادت کرده اند.
امیر محمد دهستانی انیمیشن ساز کشورمان در نشست هیات داوران نهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم های 100 ثانیه ای که پنجشنبه 8 اسفند در پردیس آزادی برگزار شد گفت: اصلی که به عنوان داور به آن نگاه می کنم اصل لذت بخشیدن به تماشاگر است.
وی ادامه داد: اگر محتوا،خلاقیت و تکنیک درست در کنار هم قرار بگیرد، مخاطب نیز از اثر لذت خواهد برد و اثر خوبی خلق می شود.
دهستانی گفت: آثاری که برگزیده شده اند و جایزه گرفته اند به غیر از چند اثر تفاوت چندانی با دیگر آثار نداشته اند و چند پله از دیگر آثار بالاتر بوده اند.
این انیمیشن ساز با اشاره به این که گاهی برای نشان دادن پیش رو بودن در فیلم سازی، مفهوم انکار می شود، تصریح کرد: ما به این صورت که مفهوم را نفی کنیم داوری نکرده ایم و نتایج داوری ها برآیندی از سلیقه داوران و احساسی بود که فیلم ها در داوران ایجاد کردند.
وی با اشار به این که سلایق هیات داوران یکسان نبوده است، عنوان کرد: آثاری که جایزه گرفته اند حتما بهترین آثار جشنواره نیستند. اما این که ما در کشورمان جشنواره تخصصی فیلم کوتاه داشته باشیم نشان می دهد فرهنگ و هنر کشورمان در مسیر درستی حرکت می کند. با خود زنی و تخریب آثار همکارانمان تنها باعث تضعیف سینمای کشور می شویم مانند اتفاقی که در جشنواره فجر امسال رخ داد.
دهستانی با تاکید بر این که هیات انتخاب همیشه مظلوم ترین بخش یک جشنواره بوده است، گفت: آثار آماتور از جشنواره 100 ثانیه ای حذف شده اند و این که گفته ایم جشنواره فیلم 100 ثانیه ای معنایش این نیست که اولین تجربه ها را بپذیریم، بلکه آثاری که تجربه های تازه ای برای مخاطب و بیننده رقم می زنند وارد این مسابقه می شوند.
این انیمیشن ساز گفت: وقتی تعداد فیلم های پیشرو در جشنواره زیاد نباشد هیات انتخاب نیز به سمت محتوا و توجه بر مفهوم می رود. متاسفانه فیلم های کوتاه در حال تبدیل شدن به کلیشه هستند. جشنواره مسابقه نیست که تنها به دنبال مدال آوردن در آن باشیم بلکه با دیدن فیلم ها باید به دنبال خلق آثار تازه باشیم.
وی با اشاره به مشکلاتی که در جامعه وجود دارد، عنوان کرد: جهانی که آنقدر با سرعت به پیش می رود و حوصله فیلم های بلند را ندارد، نیاز به فیلم های کوتاهی دارد تا از طریق آن ها معضلات جامعه بر طرف شود و گردانندگان جشنواره نیز می خواهند فضای بهتری در کل جامعه ایجاد کنند.
-
برگزیدگان نهمین جشنواره 100 معرفی شدند
برگزیدگان نهمین جشنواره بینالمللی فیلم 100 طی مراسمی معرفی شدند. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» برگزیدگان جشنواره در بخش سینمای اخلاق، فیلمهای 100 ثانیهای، بخش بینالملل معرفی شدند. همچنین در این مراسم از نمایندگان جشنوارهها و موسساتی که با جشنواره همکاری داشتهاند؛ با اهدای لوح تقدیر و تندیس قدردانی شد. -
ورکشاپ «وحید واحد» در جشنواره 100 برگزار شد
وحید واحد مدیر موسسه سینه وست استرالیا در نخستین روز برگزاری نهمین جشنواره بین المللی فیلم های 100 ثانیه ای حوزه هنری در سینما آزادی در نشست تخصصی «ارائه، توسعه و تولید» از شرایط حضور فیلمسازان آثار كوتاه در عرصه های جهانی گفت. -
تماشاگران از جشنواره 100 ثانیهای استقبال کردند
پخش نخست از نمایش آثار نهمین جشنواره فیلم های 100 ثانیه ای با حضور پرشور شركت كنندگان و علاقه مندان به سینما در پردیس سینمای آزادی آغاز شد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در نخستین روز از نمایش آثار نهمین جشنواره فیلم های 100 ثانیهای ساعت 14 امروز 7 اسفندماه، آثار راه یافته در بخش مسابقه ملی در سالن شهر هنر پردیس آزادی اكران شد. -
نهمین جشنواره فیلم 100 افتتاح شد
نهمین جشنواره فیلم 100 افتتاح و نمایش فیلمها در پردیس سینمای آزادی آغاز شد. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» 94 اثر به بخش مسابقه ملی و 106 اثر به بخش غیررقابتی جشنواره راه پیدا كردهاند. بخش سینمای ملی سه سئانس A، B، C در سه نوبت در پردیس سینمای آزادی اكران می شود و آثار در بخش غیررقابتی نیز در سه سئانس D، E، F اكران خواهد شد. -
بازدید هنرمندان بینالمللی جشنواره ۱۰۰ از موزه سینما و برج میلاد
دبیر کمیته بینالملل جشنواره فیلمهای ۱۰۰ ثانیهای گفت: میهمانان و کارگردانان بخش بینالملل، امروز سهشنبه ۶ اسفند و در آستانه افتتاحیه نهمین جشنواره فیلم ۱۰۰ از موزه سینما و برج میلاد دیدن میکنند. به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» میهمانان و کارگردانان بعد از بازدید از موزه سینما، به برج میلاد میروند و از آثار فرهنگی و صنعتی موجود در برج میلاد دیدن میکنند.
یک دیدگاه بگذارید