امیدوارم دبیرخانه دائمی جشنواره تشکیل شود
مرضیه ریاحی
فرناز قیصریپور مدیرعامل خانه حمایت از زنان هنرمند ایرانیان و مدیر اجرایی ششمین جشنواره ملی و دومین جشنواره بینالمللی فیلم «پروین اعتصامی» چند ماهی است که درگیر برنامهریزی برای برگزاری این دوره از جشنواره است.
او میگوید؛ تنگناهای مالی و مصوب نبودن بودجه جشنواره کار در دبیرخانه را مشکل کرده و فعلا مجبورند آهسته آهسته و با کمک دوستان برنامههای جشنواره را پیش ببرند.
دبیرخانه ششمین جشنواره «پروین اعتصامی» چه مدت است که فعال شده؟
از زمان فراخوان تا به حال، تقریبا نزدیک دو ماه است.
یعنی دبیرخانه جشنواره هر سال همزمان با فراخوان فعال میشود؟
بله. به دلیل مشکلات مالی دبیرخانه جشنواره تمام سال فعال نیست. اتفاقا این مشکل اصلی ماست. چون باتوجه به اینکه جشنواره دو سال است که به صورت بینالمللی برگزار میشود؛ ما نیاز داریم که دبیرخانه لااقل در بخش بینالملل تمام سال فعال باشد تا بتوانیم جشنواره را به لحاظ کیفی بالا ببریم. اما متاسفانه چون بودجه جشنواره در اختیار ما نیست، نمیتوانیم برای جشنواره برنامهریزی کنیم.
بودجه برگزاری جشنواره «پروین اعتصامی» از کجا تامین میشود؟
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. البته سالهای گذشته نهادهای دیگری مانند شهرداری تهران هم جزو حامیان جشنواره بودند، اما باتوجه به بحران اقتصادی در سراسر جهان که ایران را هم شامل میشوذ؛ ما جز وزارت ارشاد حامی مالی دیگری نداریم.
البته از بخش جشنوارههای ارشاد و آقای حبشی برای حمایتشان ممنون هستیم؛ اما مسئله اینجاست که جشنواره زمانی میتواند به برنامههای کلانش فکر کند که بودجه مشخص داشته باشد. وقتی ما بودجه مشخصی نداریم نمیتوانیم به توسعه جشنواره به لحاظ کیفی فکر کنیم. امیدوارم جشنواره «پروین اعتصامی» بتواند یک جایگاه ثابتی در دفتر جشنوارههای وزارت ارشاد داشته باشد و به چشم سایر جشنوارهها به آن نگاه شود. چون این جشنواره تنها جشنوارهایست که راجع به زنان است بدون هیچ دیدگاه فمینیستی و ما هر سال میتوانیم حدود 500- 600 فیلمساز زن معرفی کنیم که آبروی این کشور در جهان هستند؛ چون در سایر کشورهای جهان با آن همه تبلیغات واقعا اینقدر فیلمساز زن وجود ندارد.
در فراخوان جشنواره بخش ویژهای تحت عنوان «مادر ایرانی- اسلامی» و «نقش زن مسلمان در تحکیم بنیاد خانواده» هست. در این بخش چه دیدگاهی مدنظر شما بوده؟
متاسفانه در سینمای ایران، سریالهای تلویزیونی و حتی حوزههای دیگر؛ نقش کلیدی زن خیلی کم وجود داشته است. همیشه زن در خدمت خانواده بوده به عنوان یکی از شاخصهها اما نقش محوری نداشته است.
موارد اندکی که به ذهنم میرسد نقش مادر در فیلم مادر مرحوم علی حاتمی است که مادر مرگ آگاه است و یک شاخصه معنوی پررنگ دارد. یا باشو غریبه کوچک و ننه گیلانه که به نظرم جزو آثار شاخصی هستند که نقش کلیدی زن دارند.
اما به طور کل نقش کلیدی زن در سینمای ایران خیلی کم وجود دارد و باتوجه به اینکه فیلم کوتاه باوجود هویت مستقل به هر حال یک سکوی پرتابی به سوی فیلم بلند هم هست؛ احساس کردیم با اضافه کردن این بخش به افزوده شدن نقش کلیدی زن در سینمای ایران کمک خواهیم کرد.
به هر حال فراخوان جشنوارهها بر فیلمسازها تاثیر گذار است. مثلا ما به وضوح در این چند سال شاهد این قضیه بودهایم که پس از جشنواره «پروین اعتصامی» بر تعداد مردهایی که درباره زنان فیلم میسازند، اضافه شده است.
به همین دلیل این بخش را برنامهریزی کردیم تا نقش کلیدی برای زن در فیلمنامهها نوشته شود.
جشنواره «پروین اعتصامی» امسال برای دومین سال بینالمللی برگزار میشود. استقبال از بخش بینالملل در این دو سال چطور بوده؟
در مورد امسال که زود است الان نظری بدهیم چون دبیرخانه تازه فعالیتاش را آغاز کرده؛ اما سال گذشته فیلمهای بسیاری خوبی به جشنواره رسید. ما طیف گستردهای فیلم از همه کشورها از تمام قارههای جهان داشتیم. بیشترین فیلمهای رسیده به جشنواره از کشورهای فرانسه، ایتالیا و اسپانیا بود که کشورهای مهمی در فیلمسازی کوتاه هستند.
البته سال گذشته تنها فیلمسازهای زن میتوانستند در جشنواره شرکت کنند؛ اما امسال فیلمسازهای مردی که با موضوع زنان هم فیلم ساختهاند امکان شرکت در جشنواره را دارند و فکر میکنم امسال استقبال بیشتری از بخش بینالملل شود.
در فراخوان بخش بینالملل بخش ویژهای با موضوع «اشعار و اندیشههای پروین اعتصامی» وجود دارد. آیا تا به حال دبیرخانه فیلمی با این موضوع دریافت کرده؟
این از آن بخشهایی است که ممکن است چند سال زمان ببرد و ما فعلا استارتش را زدهایم. تصمیم داریم به زودی گزیدهای از شعرهای تصویری پروین اعتصامی را با انتخاب کارشناسانی که به ادبیات و سینما احاطه دارند به زبان انگلیسی ترجمه کنیم و روی سایت جشنواره قرار دهیم تا بابی برای فیلمسازی با این موضوع باشد.
پس در واقع این بخش دعوت جشنواره «پروین اعتصامی» به فیلمسازی درباره این شاعره ایرانی است؟
بله. ما میخواهیم با ترجمه این اشعار پیشزمینه فیلمسازی با این موضوع را ایجاد کنیم. چون بسیاری از اشعار پروین اعتصامی پتانسیل تصویری دارند.
برای ششمین دوره جشنواره «پروین اعتصامی» برنامههای ویژهای هم دارید؟
هر سال معمولا بخشی را برای تشویق و تقدیر از زنان موفق و کارآفرین در حوزههای متفاوت داریم و از پنج زن نامدار در یک عرصه خاص در مراسم اختتامیه تقدیر میکنیم.
چنانچه خانم زهرا حسینی نویسنده کتاب «دا» نیز از طریق جشنواره «پروین اعتصامی» معرفی شدند و کتابشان پرفروش شد.
حرف آخر؟
باز هم امیدوارم مسئولین حمایتشان را از جشنواره «پروین اعتصامی» بیشتر کنند. ما بودجه مصوبی داشته باشیم که بتوانیم برطبق آن برای جشنواره برنامهریزی کنیم.
همه جشنوارهها مثل فیلم کوتاه تهران، سینما حقیقت، رشد و... بودجه مشخصی دارند که طبق آن برنامهریزی میکنند؛ اما ما چون نمیدانیم چقدر بودجه در اختیار خواهیم داشت خیلی با ترس و لرز پیش میرویم.
با تصویب این بودجه ما میتوانیم دبیرخانه دائمی تشکیل دهیم. برای دعوت از مهمانهای شهرستانی و خارجی برنامهریزیهای لازم را انجام دهیم و جشنواره را به لحاظ کیفی ارتقا دهیم.
یک دیدگاه بگذارید