نمادی از دنیای امروزی
امیرحسین ثنائی*
وحید وحیدیان متولد سال ۱۳۵۷ مشهد است. وی در مستند زن شهر سوخته با نگاهی به آیین و کیش نخستین، زن را به عنوان نمادی از باروری و زایش به تصویر درآورده است.
این فیلم در بخش مسابقه مستند بیستوهفتمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر حضور دارد.
چه شد که به ساخت این موضوع علاقهمند شدید؟
موضوع زن از مدتها پیش ذهنم را مشغول کرده بود. در سفرهایی که به مناطق مختلف باستانی ایران برای عکاسی رفتم؛ قدمت پنج هزار ساله شهر سوخته، کنجکاویام را جلب کرد و همین کنجکاوی دلیلی شد برای ساخت این فیلم.
زن را به عنوان نماد در نظر گرفته بودید؟
بله، کاملا. از ابتدای شکلگیری تحقیق فیلم، اساس کار ارائه مفهومی بود از زن در مسیر تاریخ به عنوان نماد باروری و زایش و اشارهای به جایگاه آن در کیش و آئین نخستین.
البته نه زنی کشف شده با قدمت شهر سوخته؛ با این اعتقاد که شهر سوخته نمادی از دنیای امروزی است.
چه اندازه از آن ساختاری که مشخص کرده بودید تغییر کرد؟
از این جهت که فیلم مستند بود، بالطبع عوامل طبیعی و غیرطبیعی در روند فیلمنامهای که برای فیلم نوشته بودم، تغییراتی را ایجاد میکرد.
اما غالب بصری فیلم مانند نماهایی که به دلیل محتوا و مفهوم نیاز به بازسازی داشت، دارای فیلمنامهای از پیش تعیین شده بود.
و به همین دلیل از انیمیشن و المانهای تصویری دیگر استفاده کردید؟
بله. در ساختار فیلم تلاش شد تا با استفاده از عواملی مانند انیمیشن، تصاویر ثابت و متحرک، حداقل گفتار، بازسازی فضاهایی از گذشته و حتی افکتهایی از موسیقی، به دور از هرگونه خودنمایی تکنیکی، مفهوم فیلم هر چه بهتر به مخاطب ارائه شود و در این راستا انیمیشن، ابزاری بود جهت ارائه برخی نماهای خیالی.
تصویربرداری در آن منطقه جغرافیایی کار را سخت نمیکرد؟
کاملا. با توجه به خشکسالی چندین ساله، فصلی بودن میزان آب دریاچه هامون در سالهای اخیر، اقلیم خاص و طوفانهای 120 روزه منطقه، ما حدود یک سال برای تصویربرداری این کار در فصلهای مختلف زمان گذاشتیم.
این روزها به چه کاری مشغولید؟
در حال حاضر مشغول انجام تحقیقات فیلم بعدیم هستم. البته هنوز تهیهکننده پیدا نکردم. از آن جایی که معمولا تامین تمام هزینههای یک فیلم برای تهیهکننده دولتی و غیردولتی مشمول محدودیتهای خاص خودش است، جهت تامین بخشی از هزینههای تحقیقات، همزمان مشغول ساخت فیلمهای صنعتیام.
* [email protected]
یک دیدگاه بگذارید