نشست تخصصی «رسانه و سینمای مستند» با حضور دکتر احمد میرعابدینی استاد دانشگاه تهران در رشته ارتباطات اجتماعی روز گذشته در حاشیه سومین جشنواره مستند «سینما حقیقت» در مرکز فرهنگی هنری صبا برگزار شد.
به گزارش «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در ابتدای این نشست وی گفت: چهل سال است که در حوزه مطبوعات، رادیو تلویزیون و تدریس در دانشگاههای مختلف و در حدود 25 سال در مرکز تحقیقات سازمان صداو سیما در بخش برنامههای مستند به فعالیت میپردازم.
وی ادامه داد: بحث فیلم مستند و جایگاه پژوهشی در آن از سال 64 در تلویزیون در گروه دانش مطرح شد. که چگونه مستندهای کامل و جامعی بتوانیم تولید کنیم. کار مستند با تحقیق و پژوهش شروع میشود و تحقیق و پژوهش با بداههسازی متفاوت است.
وی افزود: به عنوان یک پژوهشگر اجتماعی و مدرس حتی برای ساخت یک تیزر چند ثانیهای تبلیغاتی هم به تحقیق و پژوهش اعتقاد دارم.
میرعابدینی توضیح داد: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی مستندسازی رسانهای کمتر وجود داشت. اصولا با مستندهایی که حقیقت را بیان میکنند و در حکم یک آیینه با ما برخورد دارند، مشکل داشتیم.
برای مستندسازی ابتدا باید نحوه ارائه حقیقت را بررسی و واکاوی کنیم. به عنوان مثال در سالهای گذشته قرار بود راجع به آبهای سطحی و زیرزمینی ایران در مناطق مختلف کشور مستندی بسازیم. به همین دلیل در حدود سه سالی زمان صرف تحقیق و پژوهش در زمینه منابع آبی انجام دادیم. البته در کنار این تحقیقات سفرهای تحقیقاتی به مکانهای مرتبط داشتیم و منابع موجود را بررسی کردیم. و شناخت کامل و دقیقی در حوزه زمینشناسی به دست آوردیم.
او افزود: حتی در زمینه ساخت همین مستند که به منابع آبی اختصاص دارد سراغ بررسی تاریخ خلیج فارس در تمام بخشها نظیر بررسی حضور استعمارگران پرتغال و هلند گرفته تا انگلیس رفتیم و یک گزارش کامل و مفصل 3000 صفحهای برای ساخت مستند آماده شد.
این محقق در پایان تاکید کرد: همواره بازگویی حقیقت در سینمای مستند در تمام عرصهها سخت و دشوار است اما برای کامل شدن مستند باید به آن پرداخت.
-
حامد خسروی: طرز نگاه به کلیشه و سفارش هنر است
حامد خسروی با مستند قاب سرد در بخش مسابقه سومین جشنواره «سینما حقیقت» حضور داشت. وی در گفتوگو با «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در مورد شکلگیری ساخت این مستند گفت: قاب سرد یکی از چندین فیلم سفارشی بود که در کنار نبود کارهای شخصی من در سال گذشته ساخته شد. -
مسعود نجفی: «قیصر چهل سال بعد» حس نوستالژیکی دارد
مسعود نجفی با مستند قیصر چهل سال بعد در بخش مسابقه سومین جشنواره «سینما حقیقت» حضور داشت. -
نجفیان: در مستند «رحم جایگزین» وجوهات مختلف مورد توجه بود
اعظم نجفیان با مستند رحم جایگزین در بخش مسابقه سومین جشنواره «سینما حقیقت» حضور داشت. وی در گفتوگو با خبرنگار «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در مورد علل رویکردش به این نوع موضوع عنوان کرد: ساخت این مستند به سفارش پژوهشکده ابن سینا و مرکز گسترش سینمای مستند صورت گرفت. البته در ارتباط با موضوع ناباوری چند فیلم دیگر هم در گذشته ساخته شده بود. -
سالاری: برای ساخت «صاحبقرانیه» به جزئیات توجه داشتم
امیررضا سالاری با فیلم صاحبقرانیه در بخش مسابقه سومین جشنواره مستند «سینما حقیقت» حضور دارد. وی در گفتوگو با خبرنگار «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در باره ساخت فیلمش گفت: در ساخت این فیلم هم به مکان توجه کردم و هم به هویت مکانی و به تمام چیزهایی که در این کاخ قرار دارد و به این مکان هویت داده است. -
عبداللهی: مستند پرتره به خودشناسی انسانها کمک میکند
مستند شیوه شاغلام به کارگردانی امید عبداللهی روز گذشته در سومین جشنواره «سینما حقیقت» در میان استقبال بینظیر تماشاگران به نمایش درآمد. امید عبداللهی در گفتوگو با خبرنگار «پایگاه خبری فیلم کوتاه» در مورد مضمون این فیلم گفت: شیوه شاغلام مستندی پرتره در باره غلامحسین پیروانی فوتبالیست و مربی سابق تیم شهید سپاسی و مربی تیم ملی امید است.
یک دیدگاه بگذارید