محمد شیروانی که با مستند «رییس جمهور میرقنبر» در جشنوارههای معتبر داخلی و خارجی حضور داشته و جوایز زیادی نیز دریافت کرده است، امسال با مستند بلند «لیلیکجاست؟» در بخش مستند بلند بیستوپنجمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر حضور دارد.
مستند «لیلی کجاست؟» به زندگی محمدرضا درویشی آهنگساز، محقق و مولف موسیقی میپردازد. چه شد که به دنبال این سوژه رفتید؟
سال گذشته استاد درویشی نامزد جایزه جهانی موسیقی یونسکو بودند و ظاهرا من انتخاب شدم تا فیلمی بسازم برای یونسکو که این فیلم بگوید درویشی کی هست و چیکار کرده.
بخصوص اینکه چرا سی سال از زندگیش رو برای حفظ و اشاعه موسیقی اقوام ایرانی صرف کرده است.
«لیلیکجاست» عنوان یکی از کتابهای درویشی است. چرا این نام را برای فیلم انتخاب کردید؟
مهمترین تالیف درویشی دایرةالمعارف ده جلدی سازهای ایرانی و شاعرانهترین تالیف او «لیلی کجاست» است. که ما را با یک ایرانی آرمان گرا روبرو میکند که چهل، پنجاه سال است که آرمان شهرش رو در قاموس لیلی جستجو میکند.
نشونی از این بهتر برای فیلم ما نبود. قصه فیلم ما قصه سفر طولانی درویشی است برای پیدا کردن لیلی.
فیلمهای مستند تا چه حد در جشنواره فجر دیده میشوند؟
ما ایرانیها کمتر دوست داریم با تصویر واقعی اطرافمان روبرو بشویم.خستهایم از واقعیت. قصههای خیالی- فانتزی که به ما رسما دروغ میگویند و کمک میکنند تا ما برای مدت کوتاهی واقعیت زندگی رو فراموش کنیم؛ انتخاب اول ماست.
زمان میبرد تا مستند در این مملکت خوب دیده شود و هواخواه داشته باشد. با این حال گوشه جشنواره فجر یک امکان برای مستندسازان و مستند بازان هست تا دیدار تازه کنند.
مهمترین مشکل شما برای ساخت این فیلم چه بود؟
فیلمسازی حرفه سختی است. سختی ویژگی این حرفه است. اگر این ویژگی رو حساب نکنیم مشکل دیگری در کار نبود.
چقدر به دریافت جایزه امیدوارید؟
من جایزه خیلی دوست دارم درست مثل یک اسب که وقتی از روی همه موانع خوب میپرد؛ انتظار دارد تا یک تکه قند بگذارند دهنش!
امسال برای اولین بار در جشنواره فجر یک بخش به مستندهای بلند اختصاص یافته است و یک سیمرغ بلورین هم به بهترین مستند بلند اهدا خواهد شد. نظر شما درباره این تفکیک چیست؟
آفرین به هیات انتخاب و آفرین به دبیر جشنواره که تشخیص دادن حالا که تعداد فیلمهای بلند مستند در کشور زیاد شده پس این فیلمها خود به خود در یک بخش جداگانه باید دیده شوند.
یک دیدگاه بگذارید