وفای مجنون یکی از آثار حاضر در بخش مسابقه فیلم های کوتاه داستانی است که پیامدهای جنگ هشت ساله را دستمایه قرار داده است. حسام وطانی در این فیلم به سراغ جانبازان شیمیایی رفته و بر خلاف تصور برای ساخت آن با مشکلاتی هم رو به رو شده است.
چگونه به سینمای دفاع مقدس علاقه مند شدید؟
من قبل از اینکه فیلمنامه این فیلم را بنویسم با مقوله جنگ و جانبازان و بخصوص جانبازان شیمیایی کمی آشنا بودم و وقتی که از نزدیک با این عزیزان آشنا شدم، دریافتم که با پرداختن به این موضوع و این عزیزان شاید بتوانم گوشه ای از ایثار آنها را به تصویر بکشم.من می دانستم که ساخت چنین فیلم هایی مشکلات خاص خود را دارد که امروزه در این موقعیت و زمان برای همه واضح و مشخص است. اما این مشکلات مانع پرداختن به موضوع نشد.
دیدن فیلم های بلند نغمه و خداحافظ رفیق تا چه حدی در نگارش فیلمنامه موثر بوده است؟
برای نوشتن فیلمنامه تقریبا تمام فیلم های بلند تاریخ سینمای ایران با موضوع دفاع مقدس را دیدم و تمام سعی من این بود که موضوعی که انتخاب می کنم در کمتر فیلمی باشد یا حداقل شباهت را داشته باشد.ولی از نظر موضوع اصلی داستان که بحث طلاق در تقابل جنگ است از فیلم نغمه که موضوعی متفاوت داشت بهره گرفته ام که فیلم را از شکل فیلم کوتاه به شکل سینمایی در آورم. ولی با چندین و چندبار بازنویسی فیلمنامه تمام سعی ا م را کرده ام که تماشاگر را از موضوع فیلم و جنگ خسته نکنم.در مورد خداحافظ رفیق هم باید بگویم که هیچ نقشی در فیلم بنده نداشته و تنها سکانس پایانی فیلم شباهتی ناچیز به این فیلم دارد که تصور بنده این است که اکثر فیلم ها با مضامین جنگ برای نشان دادن معنا گرا بودن داستان از این تکنیک استفاده می کنند.
فیلمسازان جوانی که قصد دارند فیلم مورد علاقه شان را بسازند با چه مشکلاتی روبرو هستند؟
درد مشترک من و تمامی فیلمسازان کوتاه جوان مشکل تهیه بودجه فیلم است.کمتر تهیه کننده خصوصی حاضر به سرمایه گذاری در فیلم کوتاه است و ارگان های خاص تولید فیلم هم با حداقل هزینه قصد ساخت بهترین فیلم هارا دارند که به نظر من غیر ممکن است.همانطور که من برای ساخت این فیلم به هر ارگان یا سازمانی مراجعه کردم، ولی کسی به من کمک نکرد و تمام فیلم را با سرمایه شخصی ساخته ام که واقعا تکرار این کار برایم مقدور نیست.
چه مدت درگیر تصویر برداری بودید؟
تصویر برداری کار 2 روز زمان برد که به دلیل تسلط دوست و استاد عزیزم پیام عزیزی مدت تصویر برداری به حداقل رسید. این کار با کمترین تجهیزات نور پردازی و تصویربرداری ضبط شد و در این فیلم هماهنگی نور و تصویر برایم بسیار مهم بود و از حاصل کار راضی هستم.
با دکوپاﮊ کامل سر صحنه حاضر می شدید؟
کارهای من اکثرا دکوپاﮊشده است. برگه های دکوپاﮊ من شبیه به برگه های دیگر کارگردان ها نیست، ولی دکوپاﮊ کارهای من آنچنان پیچیده نیست که نتوانم تصویر بردار را توجیه کنم. و اکثرا دکوپاﮊ کارم را قبل از ساخت چندین بار اصلاح می کنم و حتی سر صحنه هم به دلایل وشرایط خاص دکوپاﮊ را تغییر می دهم.
تا چه حد در کارهایتان به بازیگران اجازه بداهه پردازی می دهید؟
بستگی به شرایط کارم دارد .یعنی باید یسنجم بازیگرانی که انتخاب می کنم تا چه حد توانایی این کار را دارند . ولی مشخصا در فیلم وفای مجنون به دلیل اینکه بازیگرانم حرفه ای نبودند، اجازه بداهه پردازی داده بودم، ولی تا حدی که داستان افت نکند و شخصیت ها عوض نشوند.
یک دیدگاه بگذارید